Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Polestar

Francuska im zabranila da koriste logo, previše liči na Citroenov

polestar-one-a-2019-0154

Proizvođač automobila Polestar, koji je dio grupacije Volvo Cars, neće smjeti da najmanje šest mjeseci koristi svoj logo u Francuskoj

To je epilog trogodišnje pravne bitke između kompanija Citroen i Polestar pred francuskim sudom.

Francuski proizvođač tvrdi da je Polestar logotip (“polarna zvijezda”) previše sličan njihovom čuvenom amblemu, ali i znaku premium marke DS koja je donedavno bila dio Citroena.

Citroen je najprije 2017. zatražio od kompanije Volvo da prestane da koristi logotip Polestar, ali je švedska kompanija to odbila.

Polestar je potvrdio za Autocar da je u Francuskoj u toku pravni postupak, a portparol kompanije je dodao da Polestar i ne posluje u Francuskoj i da trenutno ne planira da se pojavi na tom tržištu.

“Iako ne možemo da komentarišemo detalje slučaja, čvrsto vjerujemo u položaj našeg brenda i logotipa. Prepoznajemo da kao nova, uzbudljiva marka automobila na tržištu sa ambicioznim planovima za podizanje profila električne mobilnosti možemo privući pažnju etabliranih proizvođača automobila. Slučaj se odnosi samo na Francusku i ne odnosi se ni na jednu drugu zemlju”, kažu u kompaniji Polestar, koja je kao dio Volvo Cars grupe u vlasništvu kineske kompanije Geely.

Citroen se najprije žalio Evropskom zavodu za intelektualnu svojinu, ali bez uspjeha.

Francuski sud je, međutim, stao na njihovu stranu, naredivši Polestaru da prestane da koristi svoj logotip na šest mjeseci, počevši od jula 2020. godine, kao i da francuskom proizvođaču automobila plati 150.000 eura, plus 70.000 eura za sudske troškove.

Još nije jasno šta će se dogoditi kada šest mjeseci zabrane korišćenja logotipa kompanije Polestar istekne u januaru 2021.