Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GM lansira liniju automobila bez volana

GM

Američki automobilski gigant General Motors najavio je da će tokom slijedeće godine pustiti u promet liniju automobila koja nemaju volan ni papučice za gas i kočenje. Vozila će se koristiti na nekoliko lokacija u svojevrsnom taksi servisu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Detroitska autokompanija ovim potezom pokušava ostvariti značajnije prisustvo u industriji koja će sve izglednije u budućnosti biti zasnovana na autonomnim vozilima.

Predsjednik GM-a Dan Ammann rekao je da je ovo već četvrta generacija autonomnih automobila i kako sigurno neće biti i posljednja.

Kompanije poput Ubera pokušavaju osnovati partnerstva sa autoindustrijom kako bi implementirali autonomni taksi servis. Ipak, GM se više fokusirao na partnerstva s kompanijama koje proizvode senzore za automatizaciju automobila i sve veću autonomiju.

GM će morati naći način da zadovolji federalne zakone koji nalažu obavezno postojanje volana i papučica u automobilima, ali smatra se da će vlada izaći u susret svim kompanijama koje pokušavaju napraviti revolucionarne pomake u autoindustriji.

GM