"Dutch Reach"

Holanđani desnom rukom otvaraju vrata kad izlaze iz auta, to može spasiti živote

dutch reach

Čak i ako ne pogledate direktno na cestu, u najmanju ruku ćete biti primorani da pogledate u retrovizor

Kada izlaze iz automobila, Holanđani vrata ne otvaraju lijevom rukom, već desnom. Ova jednostavna promjena navike koju većina drugih vozača ima kada izlazi iz automobila može spasiti brojne živote – biciklista, vozača i drugih sudionika u saobraćaju.

Ovakav način otvaranja vrata prilikom izlaženja iz automobila dobio je čak i svoj naziv – “Dutch Reach” – i funkcionira ovako:

Kada želite izaći iz automobila, vrata uhvatite desnom rukom. Tako je tijelo primorano da se rotira tako da vidite cijelu cestu iza vas i na vrijeme možete reagirati i zaustaviti se ako se nađete u potencijalno opasnoj situaciji – odnosno ako prema vama ide biciklist, pješak ili drugo vozilo. Čak i ako ne pogledate direktno na cestu, u najmanju ruku ćete biti primorani da pogledate u retrovizor.

Kako javlja NY Times, u SAD-u je zabilježen najveći broj smrtno stradalih biciklista u posljednjih 30 godina, a slično je i u Velikoj Britaniji. Najčešće nesreće dogodile su se upravo zbog neopreznog otvaranja vrata automobila od strane vozača.

Slična je situacija i u Velikoj Britaniji, piše The Telegraph, gdje je 2016. godine 600 ljudi ozlijeđeno ili je poginulo zbog neopreznog otvaranja vrata automobila.