Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Brzi i žestoki

Hondom Civic 1.6 i-DTEC ušla u Guinnessovu knjigu rekorda

14/07/2015

Honda se upisala u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji najniža potrošnja goriva za automobile. Novi svjetski rekord ostvaren je kontinuiranom vožnjom kroz 24 kopnene zemlje Evropske unije. Ovime je Honda ostvarila svoj cilj. Dokazala je svim potencijalnim kupcima da trenutno na tržištu nudi najštedljiviji dizelski pogonski agregat.

Rekord je postavljen sa serijskom Hondom Civic Tourer 1.6 i-DTEC snage 120 KS koja nije smjela pretrpiti apsolutno nikakve izmjene.

[pull_quote_right]Interesantno je da je na čitavom 13.498 km dugom putovanju gorivo punjeno svega 9 puta[/pull_quote_right]

Vozeći se kroz sve 24 kopnene zemlje EU (Austriju, Belgiju, Bugarsku, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Grčku, Hrvatsku, Italiju, Latviju, Litvu, Luksemburg, Mađarsku, Holandiju, Njemačku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju i Švedsku), dvojica članova Hondinog evropskog razvojnog tima, Fergal McGrath i Julian Warren prevalili su u 25 dana, 13.498 km uz prosječnu potrošnju od svega 2,82 l/100 km. Ostvarena potrošnja manja je od one službeno deklarisane (3,8 l/100 km) za više od 25 posto.

Interesantno je da je na čitavom 13.498 km dugom putovanju gorivo punjeno svega 9 puta, što znači da su Fergal i Julian prelazili prosječno 1.500 km s jednim rezervoarom goriva. Još je interesantniji podatak da je ukupni trošak goriva na čitavom putovanju iznosio svega 645 eura.

honda rekord2

Činjenica da je rekord postavljen s karavanom C-segmenta (ukupne dužine 4,59 m), automobilom vodećim u svojoj klasi po funkcionalnosti i prostranosti (kapacitet prtljažnika 624 l), a ne s nekim malim gradskim vozilom, dodatni je razlog za slavlje u Hondi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.