Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"N Day"

Hyundai pokazao čak dva koncepta, to su N Vision 74 i RN22e

hyundai koncepti (1)

RN22 pak ima klasičan pogon s baterijom kao izvorom pogona

Ovogodišnji N Day Hyundai je obilježio s dva izuzetno atraktivna automobila.

Dan je to posvećen sportskoj N liniji korejskog proizvođača tokom kojeg se javnost upoznaje s novostima koje sprema sportski N odjel. Sudeći po prikazanome, u N odjelu su bili vrijedni i što je bitno, fokusirali su se na električne pogone.

Hyundai je tako potvrdio N izdanje modela Ioniq 5, a vrlo vjerovatno nam stiže i N verzija netom predstavljenog Ioniqa 6. I dok čekamo iduću godinu i električni N model, Hyundai je odlučio pokazati čak dva koncepta. To su N Vision 74 i RN22e, automobili koji se estetski bitno razlikuju.

Prvi je svojevrsna inkarnacija modela Pony iz 1970-ih koji je dizajnirao Giorgetto Giugiaro, dok RN22e realno predstavlja sportsku verziju netom predstavljenog Ioniqa 6 te je samim time ozbiljan kandidat za proizvodnju.

Reinkarnirani Pony Coupe je hibrid, ali bez pogona na fosilna goriva. On ima klasičan baterijski pogon kojem se pridružuje pogon na gorive ćelije. Ukupno raspolaže s čak 680 KS i 900 Nm, a pojuri do 250 km/h. Zahvaljujući dodatnom pogonu na vodik s baterijom od 62.4 kWh nudi doseg veći od 600 km.

RN22 pak ima klasičan pogon s baterijom kao izvorom pogona. Dolazi iz Kijinog modela EV6 GT (585 KS i 740 Nm), a glavne razlike donosi u unaprijeđenom torque vectoring sistemu, smanjenoj masi i potentnijim kočnicama. Posljedica su daleko uvjerljivija vozna svojstva.