Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I Suzuki je varao, ali samo Japance

suzuki

Nakon Mitsubishija još jedan japanski proizvođač priznao je nedosljednost u pogledu mjerenja potrošnje goriva i emisije izduvnih plinova.

Suzuki će na zid srama nakon što je u službenom saopćenju priznao kako je koristio neadekvatne procedure u mjerenju prosječne potrošnje goriva. Tokom dana će šef kompanije, Osamu Suzuki, predočiti cijeli problem japanskom ministarstvu zemlje, infrastrukture, transporta i turizma.

Prema službenom priopćenju radi se o ukupno 16 modela za koje je potrošnja goriva deklarisana proračunom na osnovu testiranja pojedinih dijelova vozila, kako po pitanju mjerenja otpora trenja, tako i kada je u pitanju uticaj otpora zraka testiran u zračnom tunelu. U Suzukiju su uočili da se rezultati mjerenja potrošnje goriva u vožnji ne slažu sa deklarisanima, ali smatraju kako je odstupanje vrijednosti dovoljno malo da se može zanemariti.

Opravdanje za nepoštivanje procedura vide u činjenici da je Suzukijeva tvornica u Sagari na vrhu planine blizu mora, gdje su vremenski uslovi, posebno po pitanju vjetra, daleko od idealnih. Kako god, činjenica je da njihova metoda nije u skladu sa onom propisanom od strane japanske vlade, što je Suzuki na kraju i priznao.

Naglasimo i kako se radi o modelima isključivo namijenjenim japanskom tržištu.

U svakom slučaju radi se o vrlo osjetljivoj temi, koja će se sasvim sigurno negativno odraziti na poslovanje četvrtog najvećeg japanskog proizvođača. Podsjetimo, japansko ministarstvo u čijoj nadležnosti je promet naložilo je svim proizvođačima automobila da još jednom testiraju potrošnju goriva svojih proizvoda.