Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Insignia Sports Tourer: “Svemirski brod” iz Rüsselsheima

insignia_sport_tourer_2

Iako su crossoveri preuzeli prevlast u segmentu porodičnih automobila, karavani i dalje mogu biti privlačna opcija, a Insignia je dokaz tome.

Nova Insignia u karavanskom izdanju nudi prvoklasnu prostranost i visok nivo praktičnosti. Osmišljena po uzoru na konceptnu Monzu, što je posebno vidljivo straga, nova Opelova krstarica nudi do 1.640 litara tovarnog prostora, odnosno 100 litara više u usporedbi s prethodnikom. A, tu je i pomodni električni poklopac prtljažnika koji se podiže pokretom noge.

Prostor za glave putnika povećan je 31 mm, za ramena 25 mm, a za kukove 27 mm. Opcijski panoramski krovni prozor dimenzija 1400 x 860 mm se proteže i iznad glava putnika na stražnjoj klupi. Dobra vijest za putnike straga: prvi su put i stražnja sjedala Insignije grijana.

Kao i u slučaju limuzine novi je model lakši i do 200 kg, a za bolju voznu dinamiku pobrinula se i optimizacija u pogledu pojedininih mjerljivih vrijednosti, poput traga točkova (+11 mm), nižeg težišta i međusovinskog razmaka (+ 92 mm).

Zbog obilja tehnološke opreme u Rüsselsheimu ga zovu svemirskim brodom, a pritom ističu novu generaciju sistema prilagodljivih svjetala (Opel IntelliLux LED® Matrix), automatsko držanje putanje vozila, snimanje okoline kamerama, ali i premium ergonomska sjedala. Iz poglavlja motora tek informacija kako je paleta vrlo izdašna i donsi brojne novosti.

Svjetska premijera nove Insignije je početkom marta u Ženevi, a knjiga narudžbi otvara se već 17. februara.