Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izradio repliku Jukea od papira

Juke-Origami2

U sklopu proslave Jukeove pete godišnjice postojanja – i prvog mjesta na tržištu u segmentu, sa više od 700.000 prodanih primjeraka – Nissan i jedan umjetnik iz Velike Britanije koji radi s papirom udružili su snage na jedinstvenom projektu kako bi stvorili Origami Juke u prirodnoj veličini.

U čast Nissanovim japanskim korijenima i nadahnut prvim koracima dizajna svakog automobila – prenošenju zamisli na komad papira – umjetnik Owen Gildersleeve ručno je izradio detaljnu repliku Jukea od papira u prirodnoj veličini.

Juke-Origami111

Za stvaranje skulpture koja prikazuje i najsitnije detalje Owenu je bilo potrebno više od 200 radnih sati i više od 2000 listova papira.

Origami Juke krase jednake odvažne linije – poput blatobrana, svjetala i prednje maske – kojima stvarni model duguje svoj prepoznatljivi karakter.

„Bio je ovo odličan projekt. Vrlo naporan, ali me ispunio osjećajem zadovoljstva. Ova slavljenička skulptura sjedinjuje mnoštvo utjecaja, poput tehnike origamija, upotrebljene u počast Nissanovim japanskim korijenima. Upotreba tolikih listova papira za stvaranje cijelog modela predstavlja hiljade ljudi koji su pomogli pretvoriti Nissan Juke u stvarnost i hiljade radnika u tvornicama u Velikoj Britaniji koji to rade svakoga dana, rekao Owen Gildersleeve.

Juke-Origami3

Odvažan, prepoznatljiv dizajn Nissana Juke bio je ključni faktor njegovog uspjeha. Nissan je predstavljanjem modela Juke stvorio potpuno novi segment kompaktnih crossovera i ponudio vozačima dizajn koji je potpuno različit od ostalih automobila na cesti.

Juke, koji se proizvodi u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, ove je godine proslavio svoj peti rođendan. Od prvih isporuka u oktobru 2010. samo je u Velikoj Britaniji prodano više od 150.000 primjeraka, dok je ukupno u Evropi prodano više od 700.000 primjeraka, što ga čini najprodavanijim kompaktnim crossoverom na kontinentu.

Jukeova dugoročna budućnost u Velikoj Britaniji nedavno je osigurana potvrdom da će tvornica u Sunderlandu proizvoditi i sljedeću generaciju Jukea te ulaganjem 100 milijuna funti u tvornicu, čime je osiguran njen rad do 2020.

Juke-Origami4

Darryl Scriven, direktor dizajna u Nissanovom evropskom dizajnerskom centru: „Prvi je korak u dizajnu svakog automobila prenošenje zamisli na list papira. Nakon tog jednostavnog početka slijedi složen put do proizvodnje koji uključuje stotine stručnjaka, hiljade radnih sati i ulaganja koja se mjere u milionima. Stoga smatramo da je vrlo prikladno da peti rođendan Nissana Juke proslavimo odavanjem počasti tom jednostavnom, ali odvažnom, prvom koraku, uz dodatak Nissanove prepoznatljive inovativnosti i uzbuđenja.”

Origami Juke predstavljen je u vrijeme Svjetskih dana origamija koji se obilježavaju širom svijeta između 24. oktobra i 11. novembra.