Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Exy Monster X Concept

Jeste li vidjeli novo Mercedesovo “čudovište”

CarlexMonster765

Ime u potpunosti priliči, ako zbog ičega onda zbog dodatne osovine kojom je vozilo naraslo na čudovišne mjere

U svijetu bogatih pretjerivanje u svakom pogledu je poželjno, a ponekad dovodi i do besmislenih kombinacija poput brzih terenaca i luksuznih kamioneta. Ovo je jedan takav primjer.

Carlex Design je pokrenuo novu marku, a sudeći po imenu ne treba biti nobelovac da se zaključi čime će se baviti. Tako će u fokusu Pickup Designa definitivno biti još donedavno isključivo radna vozila. Prva na redu je Mercedesova X klasa, a sada nosi ime Exy Monster X Concept.

Ime u potpunosti priliči, ako zbog ičega onda zbog dodatne osovine kojom je vozilo naraslo na čudovišne mjere. Pritom je cjelokupna nadogradnja karoserije izvedena od karbona, zbog čega će cijena zasigurno otići u nebo. U serijskoj inačici prvi kamionet s trokrakom zvijezdom na poklopcu ne ide dalje od 258 KS i 550 Nm koliko daje 3.0 V6 dizelaš. Ako želi biti uz bok zločestom izgledu poljski tuner će morati ponuditi puno više.

Tu nelogičnosti ne staju, pa tako uz karoserijsku nadogradnju i proširenja blatobrana vozilo dobiva široke cestovne gume. Istovremeno, prerada uključuje i ugradnju vitla, te kompozitnih diskova kočnica. Kako god, zasad nije poznato kad će prvi primjerak biti gotov u naravi i po kojoj cijeni. Kao što nema sumnje da će cijena biti bezobrazna jednako je vjerovatno da će biti zainteresiranih kupaca.