Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Južna Koreja: Volkswagen kažnjen sa 12,3 miliona dolara

Volkswagen

Vlada Južne Koreje kaznila je Volkswagen (VW) sa 12,3 miliona dolara i naložila povlačenje 125.522 dizel vozila nakon što je utvrdila da je bilo varanja na testovima za emisiju gasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Hong Dong Gon, ministar za zaštitu okoliša izjavio je za korejske medije da će njegovo ministarstvo nastaviti istragu vezanu za dodatnih 30.000 vozila za koje još uvijek nisu pronađeni dokazi da su varali na testovima emisije štetnih gasova.

Vlada Južne Koreje prošlog mjeseca je pokrenula istragu protiv VW-a nakon što je njemačka kompanija priznala lažiranje testova u Sjedinjenim Američkim Državama. Zahvaljujući softveru VW-ova vozila su na testovima pokazivala da emituju manje azot oksida, koji se može nagomilavati u ozonu i izazvati respiratorne bolesti.

Volgswagenu je naloženo da povuče 125.522 vozila koja su u Južnoj Koreji prodata u periodu od 2008. do 2015. godine. Opoziv se odnosi na 15 VW-ovih modela, uključujući i Tiguain koji je najprodavaniji uvozni automobil u Južnoj Koreji.

Iz VW-a su se obratili saopštenjem u kojem su rekli da poštuju rezultate istrage, te da će preduzeti potrebne mjere na osnovu zakonskih procedura.

Ministarstvo za zaštitu okoliša najavilo je da će svoju istragu proširiti i na ostale proizvođače automobila, među kojima je pet domaćih i 11 brendova iz inostranstva. Rezultate bi trebali objaviti u aprilu naredne godine.