Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

važna tri koraka

Kako da pobjegnete iz auta koji tone: Ovi postupci vam mogu spasiti život

Mostar: U rijeci Neretvi pronađeno tijelo muškarca
27.04.2021., Mostar, Bosna i Hercegovina - U Neretvi pronadjen mrtav muskarac-rrPhoto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Za kraj, koliko god strašno izgledalo, znajte da je najvažnije zadržati koncentraciju. Tri koraka: pojas, prozor, napolje

Jedna od noćnih mora svih vozača je – pad vozilom u duboku vodu.

Čuli smo za zastrašujuće vijesti o automobilu koji je otklizao s trajektnog pristaništa ili vozaču koji je izgubio kontrolu i sleteo u rijeku… A nagledali smo se takvih scena i u filmovima.

Ako ste i sami pomislili što najprije učiniti u takvoj situaciji, donosimo spisak radnji koje vam mogu spasiti život.

Udarac

Čim postanete svjesni da biste mogli automobilom upasti u vodu, uhvatite se čvrsto za volan i čekajte aktivaciju vazdušnog jastuka. To će biti vrlo brzo, 0,04 sekunde nakon što automobil udari u vodu. Udahnite, odgurajte jastuk, ostanite smireni i koncentrisani i odmah idite na sljedeći korak.

Pojas

Odmah odvežite pojas. Odmah, i svoj i svih saputnika u automobilu, odmah i djeci ako su s vama u automobilu.

Prozor

Ne ostajte ukočeni i zatvoreni u automobilu. Iako automobil tone, morate otvoriti prozor. Ne otvarajte vrata. Njih nećete moći otvoriti zbog pritiska vode na vrata, ali prozor ćete moći otvoriti, a elektronika bi trebalo da izdrži još neko vrijeme. Ako prozor nije moguće otvoriti, morat ćete ga razbiti i to učinite što prije. Prozor je vaše mjesto izlaska. Koristite neki alat pri ruci, to može biti laptop, mobilni telefon, kišobran, pa čak i ključevi, ili prozor nogom lupite po sredini.

Vrata

Prozor je prva stvar koju morate pokušati otvoriti, koliko god vam ruka posezala za vratima. Otvaranje vrata samo će ubrzati dotok vode u automobil, a gotovo ih je nemoguće otvoriti zbog pritiska vode. Ipak, ako ne možete otvoriti ili razbiti prozor, morat ćete otvoriti vrata, a to će biti tek kada se automobil u potpunosti ispuni vodom i pritisci se izjednače. Ni tada neće biti lako otvoriti vrata i biće vam potrebna malo veća snaga, pa pazite da vam se kvaka ne otkine u ruci.

Plivanje

Voda vrlo brzo nadire u automobil. Duboko udahnite i izađite kroz prozor. Krenite odmah, ne čekajte da se automobil u potpunosti napuni. Ako imate saputnike ili djecu, njih gurnite prve dok još ima malo vazduha. Automobil će se u potpunosti napuniti već nakon jedne do dvije minute. Čim vazduha ponestane, pritisak će se izjednačiti i biće lakše kretati se u vodi, ali što pre treba izaći kako ne biste potonuli preduboko.

Orijentacija

Ako izgubite orijentaciju i ne znate gdje je površina, krenite prema svjetlu ili pratite mjehuriće.

Važno za kraj

Morate znati da nećete uspjeti pozvati pomoć, zato zaboravite na traženje mobilnog telefona. Za to jednostavno nemate vremena. Telefon vam u ovoj situaciji neće pomoći. Voda neće čekati da vi unesete šifru, pronađete broj ili uhvatite signal ili da ga lovite dok vam u panici ispada iz ruke. Telefon vam u ovom slučaju jedino može koristiti kao alat za razbijanje stakla.

Automobili plutaju na površini najduže dva minuta. Prema dnu će krenuti najvjerovatnije prednjim djelom, stoga probajte, ako možete, da izađete kroz zadnje prozore ili zadnja vrata koja nemaju neraskidivo staklo. Vjetrobransko staklo zaboravite. Ono je neraskidivo i vrlo teško ga je razbiti.

Za kraj, koliko god strašno izgledalo, znajte da je najvažnije zadržati koncentraciju. Tri koraka: pojas, prozor, napolje.