Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako je Citroen 1980. zamišljao automobil budućnosti?

Citroen Karin

Francuski proizvođač čuven je po svojim naprednim tehnološkim inovacijama ali i po avangardnom dizajnu vozila. Jedan od automobila koji su doprinjeli takvoj reputaciji je koncept Citroen Karin iz 1980.

Citroen Karin je nabolji primjer šta su dizajneri automobila u stanju da naprave kada im se da puna sloboda. Predstavljen na auto-salonu u Parizu 1980. godine, koncept je imao zanimljiv futuristički dizajn koji tadašnju publiku nije ostavio ravnodušnom.

Za izgled automobila, koji je oblikovan u formi piramide, odgovoran je nekadašnji šef dizajna Citroena, Trevor Fiore. Ako se ne računaju bočna stakla, Karin je imao jednu od najmanjih krovnih površina u istoriji automobila – otprilike A3 formata.

Od vrha krova, na sve četiri strane pružale su se ogromne staklene površine, a vrata su se otvarala nagore. Nova iznenađnja uslijedila bi kada se zaviri u kabinu.

Pozicija vozača je u sredini, dok sa lijeve i desne strane ima mjesta za još dva putnika, čija su sjedišta sa strane pomjerena malo unazad – ovaj princip primijenje je na McLarenu F1 desetak godina kasnije.

Današnja koncepcija ekrana multimedijalnog sistema na kome je smještena većina komandi i funkcija, u to vrijeme bila je daleka budućnost, ali je Citroen imao sličnu ideju da sve komande i dugmiće grupiše što bliže upravljaču, kako bi vozaču bili na dohvat ruke.

Neki od prekidača nalaze se i na samom volanu, što asocira na sadašnje multufinkcionalne upravljače. Začetak multimedijalnog displeja predstavlja mali ekran koji se postavljen ispred vozača umjesto klasičnih instrumenata.

Iako je Citroen često znao da nas iznenadi neobično dizajniranim serijskim modelima, Karin je otpočetka zamišljen isključivo kao dizajnerska studija, pa ga treba posmatrati kroz tu prizmu.

Zapravo, odluka da se krene u njegov razvoj donijeta je samo zato što francuski proizvođač nije imao u planu nove modele, a želio je da se pokaže pred domaćom publikom na pariskom salonu automobila.