Kako je Porsche restaurirao najstariju 911-icu

porsche 911

Najstariji sačuvani primjerak Porschea 911 koji se nalazi u posjedu muzeja proizvođača iz Stuttgarta, u potpunosti je obnovljen i zasijao je novim sjajem.

Nakon tri godine, koliko je trajao proces restauracije, u Porsche muzeju izložena je originalna 911-ica iz 1964.

Automobil sa rednim brojem 57 proizveden je u oktobru 1964, kao jedan od najranijih serijskih primjeraka Porschea 911.

Originalna boja bila je crvena, a ovaj model tada je još nosio oznaku “901”, koja je kasnije promijenjena u “911”.

Kada je njemačka auto-kompanija predstavila nasljednika modela 356, on je u početku bio poznat kao Porsche 901. Međutim, samo nekoliko sedmica poslije startovanja serijske proizvodnje, Peugeot je zatražio da se oznaka broja promijeni, jer je posjedovao prava na korišćenje trocifrenih brojeva sa nulom u sredini za svoje modele automobila.

Tako je rođena legenda, koja je pod tim nazivom poznata i danas – Porsche 911.

Ipak, ta prva serija je u procesu proizvodnje imala oznaku “901”, ali se prodavala pod novim nazivom “911”. Porscheu je u bogatom muzejskom fundusu nedostajo upravo jedan takav automobil iz najranije serije.

Nakon pola vijeka, najzad ga je nabavio, obnovio i ponosno uvrstio u svoju postavku.

Interesanto je da je ovaj 911 otkriven zapušten u jednoj garaži, tokom snimanja njemačkog televizijskog šou programa o antikvitetima.

TV ekipa kontaktirala je muzej, čiji su stručnjaci utvrdili da se radi o veoma rijetkom i izuzetno važnom automobilu za historiju kompanije, pa je odlučeno da vozilo bude otkupljeno i obnovljeno.

Inače, ovaj primjerak Porschea 911 nije prije nikada restauriran, što je ekspertima za ovu oblast pružilo priliku da ga obnove prema fabričkim specifikacijama tako što će zadržati što više postojećih dijelova vozila, a originalne elemente koji su nedostajali ugraditi sa drugih 911-ica iz tog perioda.

Rezultate trogodišnjeg rada možete vidjeti na fotografijama, na kojima se prikazano kako je ovaj Porsche izgledao prije i poslije restauracije.