Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi pravilnik

Kamerama i barkodom protiv fiktivnih pregleda vozila na tehničkom

tehnicki

Barkod bi najvjerovatnije trebalo da bude zalijepljen na štok, ali da to još nije precizno utvrđeno

Novim pravilnikom o tehničkim pregledima vozila u BiH od 18. maja ove godine stanicama za tehničke preglede vozila ostavljen je rok od godinu dana da se opreme kamerama i barkod čitačima, kako bi se poboljšala vjerodostojnost tehničkih pregleda.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS rekli su da se tim pravilnikom stanicama za tehnički pregled nameće obavezna nabavka video-nadzora, a propisan je i barkod.

“U praksi to znači da će se pregled svakog vozila moći pratiti i na zahtjev nadležnih organa, te pokazati snimak pregleda. U slučajevima da stanica ne posjeduje snimak, nadležni organ može je sankcionisati”, kažu u ovom ministarstvu.

Oni ističu da postoji još jedna vrsta zaštite, a to je kada vozilo dođe u stanicu i prijavi se za tehnički pregled.

“Nalog pregleda će tada biti otvaran čitačem barkoda, što znači da će vozilo morati doći u stanicu, jer se drugačije neće moći otvoriti nalog za pregled. Trenutno se nalog otvara ručnim unosom podataka u informacioni sistem, što omogućava da se može otvoriti i ako vozilo nije u stanici”, kažu u ovom ministarstvu.

Oni kažu da se broj neispravnih vozila u RS u posljednje dvije godine kreće skoro na istom nivou – između 19 i 20 odsto.

“Razloga za to je više, a između ostalih je i to što se iz godine u godinu u BiH uvozi više od 70.000 vozila koja su mahom korištena, ali ipak novija od onih koja se rashoduju. Prosječna starost vozila se ne povećava u posljednje tri godine, ona iznosi oko 17 godina”, kažu u ovom ministarstvu.

Dodaju da je osoblje u stanicama za tehničke preglede već desetak godina izloženo stalnim kontrolama i represivnim mjerama, pa i sve češćim zahtjevima vlasnika vozila da znaju kakav četvorotočkaš voze.

“Svjesni smo da postoje situacije da se vrše pregledi bez vozila ili da se neispravna vozila propuštaju kao ispravna i takva registruju, međutim trend je da se tehničkim pregledima posvećuje sve veća pažnja”, kažu u Ministarstvu.

Siniša Zrnić, kontrolor u stanici tehničkog pregleda vozila “Brčko gas”, kaže da su u zadnje vrijeme znatno suzbijeni fiktivni tehnički pregledi u zemlji, te se očekuje da će bolje kontrole dodatno unaprijediti vjerodostojnost rada tehničkih pregleda.

“Kada kamere budu postavljene, bilježiće svaki ulazak i izlazak auta, tako da će se spriječiti neregularnosti, jer se dešavalo ranije da se tehnički radi i bez prisustva vozila. Barkod će biti prvi put zalijepljen na auto kada dođe na tehnički pregled i neće dolaziti do podmetanja drugog vozila. Kada jedne godine auto bude zaveden pod određenim barkodom, biće skeniran i svake godine podaci o tom vozilu biće na njegovom barkodu”, pojasnio je Zrnić za “Nezavisne”.

Rekao je, takođe, da bi barkod najvjerovatnije trebalo da bude zalijepljen na štok, ali da to još nije precizno utvrđeno.

Vladimir Bašić, iz tehničkog pregleda vozila “Dunav auto”, rekao je da će se time sve podići na viši nivo te da će se uozbiljiti rad samih tehničkih pregleda.

“Kamere će sve snimiti i na video-zapisu moći će se vidjeti šta je rađeno i koliko je ispoštovana procedura koja je propisana pravilnikom”, rekao je Bašić.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ranije je rekao da će ove mjere zasigurno unaprijediti vjerodostojnost rada tehničkog pregleda.

“Vozila na našem prostoru su starija, bitno je da su ispravna i da prođu redovan tehnički pregled. Situacija se po pitanju tehničkog pregleda popravlja, ali treba je još unaprijediti”, rekao je Radović za “Nezavisne”.