Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kia priprema minijaturni crossover

Kia Niro koncept

Kako bi konkurirali modelima Nissan Juke i Renault Captur, Kia je odlučila dati zeleno svjetlo za razvoj i proizvodnju minijaturnog crossover vozila na temelju koncepta Niro, predstavljenog još 2013. godine.

Potez je značajan utoliko što je tvrtka otkrila kako im je u ponudi potreban i takav model, s “otkačenim” stajlingom. U Europi će novi model zamijeniti model Venga, a početak prodaje se očekuje najkasnije za 2018. godinu.

Ranije su govorili kako je koncept Niro predstavljen na Frankfurt Motor Showu 2013 zapravo bio tek dizajnerska studija. Ipak, zahvaljujući pozitivnoj kritici i željom potrošača za ovaj segment vozila, ne čudi kako su šefovi proizvođača Kia odlučili krenuti i u tom pravcu.

Izvor poznat AutoExpressu otkriva kako će novi model uistinu povući dosta linija predstavljenih na konceptu Niro, kako bi se što bolje konkuriralo Nissanovom modelu Juke i Renaultovom modelu Captur, koji su se pokazali vrlo popularnima, nemalo zahvaljujući dizajnu i pristupačnoj cijeni.

Baš kao i ta dva konkurentna modela, Kia će kupcima svog novog vozila omogućiti niz dodataka i mogućnosti prilagodbe.

Što se tehnikalija tiče, njihov baby SUV bi trebao stići s tri motora i dva mjenjača. Tvrtka je nedavno otkrila trocilindrični 1.0-litreni motor, a tu su još i 1,6 litreni turbobenzinac i 1,7 litreni dizelaš. Standard će biti šesterostepeni mjenjač uz opciju od sedam stepeni prijenosa uz dvostruku spojku.