Kinezi predstavili leteće taksije (VIDEO)

EHANG 184 – leteci taksi

Kineska tehno-kompanija EHang Inc. predstavila je prošlog utorka prvi dron na svijetu sposoban prevoziti putnike.

Taksi-dron po imenu Ehang 184 doživio je svoj debi u južnom kineskom gradu Guanghzhou. Njime upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju znati upravljati ovom minijaturnom letjelicom, javlja Euronews. Ipak, putnici koji imaju iskustva s pilotiranjem trebali bi moći letjeti i manualno.

“Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspješan let danas pokazuje da su prizori koje smo vidjeli samo u SF filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima”, izjavio je direktor EHanga, Hu Huazhi.

Više od 150 inženjera obavilo je hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog penjanja, test s teretom do 230 kg i test visoke brzine do 130 km na sat, javlja kineska novinska agencija Xinhua. Posljednji test s ljudskim putnicima samo je posljednji u nizu.

Dron je jednosjed i može prenijeti jednog putnika težine do 100 kg u letu dugom 23 minute, navodi kompanija. “Dron može pomoći ljudima da izbjegnu prometnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, uvijek možemo zamisliti hitno spašavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam, znate, letjeti s jednog otoka na drugi”, rekao je suosnivač EHanga, Derrick Xiong.

EHang je lani s Dubaijem postigao dogovor o saradnji na razvoju letećih taksija koji sami lete.