Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko Mercedes može izdržati bez kapi ulja u motoru

mercedes_ulje

Ulje u motoru ima trostruku ulogu, podmazuje, čisti i hladi unutarašnje dijelove motora. No, jeste li se pitali koliko dugo bi automobil mogao voziti bez kapi ulja prije nego što motor bude uništen?

Ako mislite da se radi o besmislici i da svako zna da auto ne može bez ulja znajte da u Velikoj Britaniji svaki dan u prosjeku strada 25 automobila zbog ovog razloga. Čak malo ko se danas pridržava uputa o redovnoj provjeri nivoa ulja. S druge strane kod pojedinih modela elektronika je preuzela taj posao, klasična provjera nivoa ulja vizuelnom kontrolom na licu mjesta nije ni moguća.

Novinari Car Throttle odlučili su testirati polovni Mercedes, koliko zaista može bez ulja. Polovni C180 generacije W202 sa 1.8 motorom i automatskim mjenjačem i preko 320.000 km kupili su za svega 200 funti, odnosno oko 1.800 kn. Ispustili su ulje i krenuli u avanturu, koja je na kraju trajala osjetno duže nEGo što su mislili.

Ukoliko niste ljubitelj Mercedesa pogledajte video i osvjedočite se u kvalitetu starih Mercedesa. A ako se pitate koliko je bez ulja izdržala stara “mečka” odgovor je preko 17 minuta.