Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanje u britaniji

Koliko treba pričekati prije vožnje ukoliko ste pili alkohol?

sds

Britanska organizacija za bezbjednost saobraćaja Road Respect analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te je izdala preporuke koliko biste trebali čekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu

O opasnostima alkohola u vožnji ne treba trošiti riječi. Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrježnjenje i pripiti sjedaju za upravljač vozila, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića.

To, nažalost, nije tačno i pretjerano samopouzdanje takođe može biti opasno.

Alkohol dugo ostaje u organizmu. U Velikoj Britaniji je u periodu od pet ujutro do 11 ujutro kažnjena četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju. Šta nam to govori? Nakon noćne pijanke, alkohol se zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni da sjednu za upravljač automobila.

Dakle, s alkoholom budite oprezni, a pogotovo s procjenom kad možete voziti. Kako će alkohol djelovati na vas? Zavisi to od pola, starosti, metabolizma, mase konzumenta, vrsti alkohola, o tome šta ste jeli prije pića, nivou stresa kojem ste izloženi…

Britanska organizacija za bezbjednost saobraćaja Road Respect analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te je izdala preporuke koliko biste trebali čekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu.

Probajte se držati ovih uputstava, piše Revija HAK.