Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Brzi i žestoki

Golf jedan od VW-ovih modela koji ne zadovoljava ekološke standarde

31/08/2018

Samo polovina modela putničkih automobila Volkswagenovog brenda u Njemačkoj zadovoljava nove standarde prihvatljivog zagađenja zbog osjetno strožeg režima testiranja emisije štetnih plinova, izvijestili su iz njemačkog automobilskog diva.

Od septembra ove godine automobili u Europskoj uniji moraju zadovoljiti standarde koji se provjeravaju novom Svjetskom procedurom harmoniziranog testiranja lakih vozila (WLTP).

Taj je regulatorni test položilo samo sedam od 14 glavnih linija Volkswagenovih modela, izvijestili su iz njemačke kompanije.

“Novi su testovi opsežniji i traju dva do tri puta duže no što je dosad bio slučaj. Odvojeno se moraju testirati čak i modeli iz ograničenih linija”, kazao je u četvrtak u telefonskom razgovoru s novinarima čelnik VW-ova odjela prodaje i oglašavanja ličnih automobila Thomas Zahn.

“Idući će mjeseci za nas biti izazovni”, naglasio je Zahn.

Među modelima koje regulatori tek trebaju odobriti nalazi se i Golf, jedan od najpopularnijih VW-ovih automobila, dodao je on, kazavši kako očekuje da će Golf proći test usklađenosti sa standardom WLTP-a najkasnije krajem septembra.

Proizvođači poput Daimlera, Volkswagena i dobavljača Valea snizili su procjene dobiti, navodeći kao razlog posustajanje globalne prodaje zbog kašnjenja povezanog s pribavljanjem certifikata o usklađenosti s novim standardima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.