Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Luksuzni Titov Mercedes prodaje se za 2,5 miliona funti

tito_u_titovoj

Mercedes Benz 600 nekada je slovio za vrhunac luksuza i najudobniju vožnju koju je je novac mogao kupiti. Među kupcima našao se i Josip Broz Tito.

Njegov primjerak Pullman Landauleta sa šestora vrata, jedan od samo 9 takvih primjeraka, našao se u prodaji u Velikoj Britaniji.

Vlasnik salona automobilima i samog Titovog Mercedesa Tom Hartley, rekao je u razgovoru za Express da ga možete kupiti za “samo” 2 i pol miliona funti.

U vrijeme kada je izrađen bio je namijenjen isključivo šefovima država i najbogatijim poduzetnicima svijeta.

Tada jedan od najsnažnijih motora u putničkom vozilu, moćni 6-litarski V8 proizvodio je oko 250 konjskih snaga.

Prema fabričkim specifikacijama najveća brzina trebala je biti 205 kilometara na sat, ali praktički svi testovi pokazali su da može i brže prevesti svoje putnike.

tito-mercedes

Dizajn je tadašnja uprava Mercedesa prepustila slavnom Bruni Saccu i Paulu Bracqu.

Legenda kaže da su kategorički zahtijevali da svaki radnik zaposlen na izradi tih Mercedesa mora imati najmanje 15 godina iskustva.

Slavni i moćni kupci

Mercedes 600 izrađen je u nekoliko varijanti, a specifičnu sa šestora vrata i pokretnim krovom naručivali su isključivo šefovi država. Među njima bili su i papa Pavao VI, rumunski predsjednik Nicolae Ceausescu i sultan Bruneja.

mercedestito2

Samo 9 primjeraka je ikad izrađeno, a Tito se pobrinuo da jedan završi i u Jugoslaviji.

Krajem sedamdesetih godina, impresionirani Tito pregovarao je s Mercedesom o narudžbi još jednog takvog automobila koji bi imao i skrivene stepenice kako bi se prikrila maršalova teška pokretljivost i loše zdravlje. Taj automobil nikad nije isporučen.

Nakon Titove smrti raspala se i zavidna flota automobila. Raznim kanalima je ovaj primjerak, broj šasije 00185, završio u Norveškoj i tamo je također bio na prodaju.

Promjene vlasnika

2003. godine kupila ga je za nepoznatu svotu novca jedna njemačka državljanka iz Münchena koja ga je redovno pokazivala medijima i javnosti.

Nakon gotovo desetljeća obitavanja u Njemačkoj, jedan bogati britanski kupac odlučio se uložiti ozbiljan novac i prebaciti Titovog Mercedesa u Veliku Britaniju. 2012. godine automobil je prošao rigorozne testove u Ditzingenu gdje je dobio i novi pokretni krov kako bi se slagao s kožnom unutrašnjosti.

mercedes-tito1

Britanski vlasnik, a Hartley je zamolio da njegove podatke ne objavljujemo, osvajao je brojne nagrade na izložbama oldtimera. Posebno se ponosio sitnim detaljima koji su potvrđivali ko je nekad sjedio u odjeljku za putnike.

Dvije jugoslavenske zastave s pripadajućim kromiranim jarbolima, dvije izvorne jugoslavenske registarske tablice i vozačeva kapa samo su dio predmeta korištenih dok je Tito sjedio u njemu.