Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CCI: Transparentan rad Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH

cci-press

Transparentnost rada Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH kontinuirano je na zadovoljavajućem nivou, čemu doprinosi redovito ažurirana web stranica PSBiH koja omogućava efikasno informiranje građana o radu ove institucije.

Jedan je to od zaključaka izvještaja Centara civilnih inicijativa (CCI) o radu Vijeća ministara i državnog parlamenta u devet mjeseci ove godine, koji su “ostvarili značajne pomake na putu ulaska BiH u Evropsku uniju”.

U tom cilju poslanici i delegati treba da usvoje, kazao je konsultant CCI-a Ivica Ćavar, program integriranja BiH u EU.

cavar-cci1

– U radu državnih parlamentaraca vidan je pad produktivnosti u trećem kvartalu, te su i rezultati oba doma najlošiji u posljednjih šest godina. Od 14 zakona koje je Vijeće ministara utvrdilo u devet mjeseci PSBiH usvojila je dva zakona – istakao je Ćavar, dodajući da je 53 posto planiranih mjera u potpunosti provedeno zacrtanih Akcionim planom Reformske agende.

cci-press3

Realizaciju strategija ocijenio je pozitivnim, jer je iznad prosjeka prethodnog mandata. Za 18 mjeseci od preuzimanja dužnosti Vijeće ministara utvrdilo je jednak broj strategija koliko ih je odobreno u prethodnom četverogodišnjem mandatu.

U nastavku rada bit će, kako kaže, neophodno usvojiti i druge važne strategije o razvoju BiH, zapošljavanju i socijalnom uključivanju za perod do 2020. godine.

ana-lucic-cci1

– Također, potrebno je usvajanje strateškog okvira za javnu upravu, u kojoj nije zabilježen napredak, a na šta je upozoreno u posljednjem izvještaju Evropske komisije – naglasila je koordinatorica za medije u CCI Ana Lučić, te pozvala predstavnike vladajuće koalicije da povećaju intenzitet produktivnosti i pokušaju amortizovati posljedice koje je izborna kampanja imala na rad državne vlasti.

S druge strane, kako stoji u Izvještaju, većina na državnom niovu pokazala je da se drugačijim odnosom ipak može doći do rezultata korisnih za sve građane. O tome najbolje svjedoči rad ministarstava vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odbrane, te za ljudska prava i izbjeglice.