Mercedes ideju o iznajmljivanju automobila pretočio u stvarnost

mercedes

U mnogim projekcijama budućnosti auto-industrije predviđa se da će se, kada putnička vozila jednom postanu autonomna, automobili “dijeliti” na dnevnoj bazi između više korisnika.

Iako automobilima i dalje upravljaju ljudi, a na samovozeće četvorotočkaše ćemo po svemu sudeći još pričekati, Mercedes je odlučio da ideju o iznajmljivanju automobila drugima pretoči u stvarnost već sada.

Od novembra, vlasnici novih Mercedesovih modela u Nemačkoj imaće mogućnost da u okviru novog servis iznajmljuju svoj automobil drugim vozačima, kada im nije potreban.

“Ako to želite, kreiraćemo profil vašeg automobila, zajedno sa fotografijama vozila, koje će biti dostupne na uvid drugim korisnicima servisa. Sljedeće što treba da uradite je da u profil unesete termine kada je vozilo slobodno za korištenje. Tada će oni koji žele da ga voze, uz nadoknadu, moći da se prijave, a automobil će iznajmiti, otključati i voziti pomoću smartphona”, objašnjava za Motoring principe rada servisa za dijeljenje Mercedes automobila prvi čovjek te kompanije, Dieter Zetsche.

Zetsche veruje da će ovaj sistem postati popularniji kada se poveća broj električnih automobila na putevima i ulicama gradova.

“Naš automobili su u prosjeku parkirani gotovo 23 sata dnevno. Zašto to vrijeme ne bismo iskoristili da zaradimo dodatni novac kroz iznajmljivanje onima kojima su u tom periodu potrebni?”, zaključuje Dieter Zetsche.

Da li biste pristali da iznajmljujete svoj automobil drugim korisnicima ako vam sistem garantuje naplatu i sigurnost?