Mercedes u Ženevi okriva novu sportsku limuzin

mercedes

Njemački proizvođač predstaviće na ženevskom auto-salonu produkcijsku verziju prošlogodišnjeg koncepta AMG GT.

Novi model, za koji se trenutno koristi nezvanična oznaka GT4, očekuje se još od sajma u Ženevi 2017, na kome je prikazana njegova konceptna verzija.

Vizuelno, prošlogodišnji koncept u sebi kombinuje siluetu kupe limuzine, sa prednjim dijelom koji podsjeća na supersportski dvosjed AMG GT R.

Slično je i sa zadnjim dijelom vozila i ultratankim stop svjetlima. Pored masivnog difuzora, zadnjim dijelom karoserije dominira velika, centralno postavljena trapezoidna cijev izduvnog sistema, koja automobilu daje dodatni sportski karakter.

Očekuje se da će Mercedes mnoga dizajnerska riješenja sa konceptnog automobila prenijeti na serijsku verziju, a kako bi spriječio da se novi AMG model preklopi sa nedavno predstavljenom trećom generacijom kupe limuzine CLS, nemački proizvođač je najavio da ne planira CLS 63 AMG varijantu.

Tako će se u vrhu ponude novog Mercedesa CLS nalaziti verzija CLS 53, koja je predstavljena u januaru sa 3.0 litarskim bi-turbo motorom sa 6 cilindara i blagim hibridnim pogonom.

Kada je riječ o motorizaciji Mercedesa AMG GT4, ovaj model trebalo bi da dobije 4.0 V8 agregat. Specifikacije su za sada tajna, ali poznato je da isti motor u Mercedesu E 63 razvija 571 ks (420 kW) i 750 Nm, odnosno 612 ks (450 kW) i 850 Nm u snažnijem E 63 S.

Mercedes je uz najavu premijere modela AMG GT4 saopštio da ovaj automobil trenutno testira na raznim putevima širom svijeta, pod različitim vremenskim i klimatskim uslovima a objavio je i nekoliko “tizer” fotografija jednog od maskiranih pretprodukcijskih test vozila.