Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vukićević: Nije potreban “Dejton 2”

Stanimir Vukicevic

Odlazeći ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević rekao je da je stav Srbije da postoji jedan Dejton i da svaka promjena tog sporazuma i ustavno-pravnog uređenja zahtijeva apsolutnu saglasnost tri naroda u BiH.

Vukićević je dodao da Srbija smatra da Dejton može da funkcioniše i da nije potreban “Dejton 2”.

“Ako nema saglasnosti sva tri naroda u vezi sa promjenama, mi ništa ne bismo hteli da prihvatimo. Pogotovo ne prihvatamo nametnuta rešenja”, rekao je Vukićević za “Nezavisne novine”.

On je objasnio da zajednička deklaracija Srbije i Srpske o opstanku srpskog naroda treba da učvrsti identitet Srba, jezik, kulturu i pismo, te da nije uperena ni protiv koga.

Kada je riječ o specijalnim paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, Vukićević je istakao da je Srpska za Srbiju bitan dio BiH. “Uvijek ćemo poklanjati apsolutno veliku pažnju Republici Srpskoj i biti uz nju i njen narod”, dodao je Vukićević.

On je u vezi sa izgradnjom auto-puta Sarajevo-Beograd istakao da je od velike koristi svako umrežavanje saobraćajne infrastrukture sa BiH, pogotovo sa njenim istočnim dijelom, “koji je stvarno zapostavljen”.

Vukićević je istakao da ekonomska razmjena Srbije i BiH oko 1,7 milijardi eura, sa tendencijom rasta.