Mercedes varao na testovima emisije štetnih plinova

Poznata cijena jednog od najljepših Mercedesovih modela

Američki istražitelji koji istražuju Daimlera, kompaniju koja proizvodi Mercedes, otkrili su da su njihovi automobili bili opremljeni softverom koji im je mogao pomoći da prođu testove emisije za vozila na dizel, javljaju njemački mediji, a prenosi Reuters.

Njemački mediji pozivaju se na povjerljive dokumente za ovu informaciju.

Softver najprije otkriven kod Volkswagena

Podsjetimo, i kod automobila Volkswagena je otkriven softver pomoću kojih su njihovi automobili prolazili na testovima emisije štetnih plinova.

Upravo zbog otkrića iz 2015. godine, kada je Volkswagena priznao da je u SAD-u na 580.000 vozila instalirao softver koji im je pomogao da prođu testove, vozila na dizelski pogon su pod povećalom.

Softver koji je Volkswagen tada instalirao pomogao je njihovim vozilima da smanje štetne plinove do 40 puta.

Daimler pod istragom zbog softvera koji im je pomogao proći testove

Daimler je pod istragom američkih i njemačkih vlasti zbog prevelikih emisija štetnih plinova kod vozila na dizel, a kako piše Reuters, upravo te istrage bi mogle dovesti do velikih kazni za tu kompaniju ali bi moglo doći i do povlačenja automobila s tržišta.

Novine Bild am Sonntag pišu kako dokumenti koje imaju pokazuju da su američki istražitelji naišli na nekoliko funkcija softvera koje su pomogle Daimlerovim automobilima da prođu na testovima emisije, uključujući jednu koja je isključivala čišćenje ispušnih plinova nakon 26 kilometara vožnje.

Još jedna funkcija koja se našla pod okom istražitelja je ona koja je dopustila sustavu za čišćenje da prepozna je li auto na testiranju ili ne prema brzini ili prema uzorcima ubrzavanja.

Iz Dailmera odbili komentirati

Bild am Sonntag je objavio i mailove Daimlerovih inženjera koji su se preispitivali jesu li takve funkcije na softveru legalne.

Glasnogovornik Daimlera odbio je komentarisati sadržaj dokumenata, rekavši samo kako njihova kompanija u potpunosti sarađuje s američki vlastima i kako su se sklopili dogovor o tajnosti istrage s američkim Ministarstvom pravosuđa.

“Vlasti znaju za dokumente i ni jedna tužba nije podnesena”, rekao je glasnogovornik i dodao kako su dokumenti koje je objavio Bild očito “selektivno objavljeni kako bi se naštetilo Daimleru i njegovih 290.000 zaposlenika”.