Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mercedes za rođene nakon 1995. godine

vision tokio

Mercedes je potpuno prihvatio ideju samovozećih automobila, a nakon njihovog “F015 Luxury in Motion” koncepta predstavljenog početkom godine, sada je pred nama još jedan autonomni automobil – “Vision Tokyo” koncept koji je debitovao na Salonu u Tokiju.

“Vision Tokyo” je mali samovozeći kombi, a njemačka firma ga opisuje kao “salon na točkovima” namenjen generaciji Z, tj. svima rođenim nakon 1995. godine.

Mercedes je prilikom dizajniranja ovog automobila želio da pokaže da će automobil budućnosti biti pretvoren u životni prostor uz najmoderniju tehnologiju koja će zabavljati putnike.

Umjesto konvencionalne šoferšajbne, “Vision Tokyo” ima staklene panele koji osim što pružaju odličnu preglednost imaju mogućnost predstavljanja velikog broja informacija. Tu su i veliki LED ekrani na zadnjem dijelu, a informacije mogu također biti prikazane u formi trodimenzionalnih holograma.

vision tokyo3

Kao što je već pomenuto, “Vision Tokyo” je potpuno autonoman, međutim, vozač u svakom trenutku može da preuzme volan i upravlja vozilom. Za pogon je zadužen plag-in hibridni sistem koji kombinuje litijum jonsku bateriju, gorive ćelije i električne motore. Sa punim baterijama “Vision Tokyo” bi trebalo da može da pređe oko 193km, a ova cifra dostiže 965km sa punim rezervoarom gorivih ćelija.

vision tokyo6 vision tokyo5 vision tokyo4 vision tokyo2 vision tokyo1 vision tokyo