Djevojke u Sarajevu za seks sa strancima naplaćivale 100 eura

pretres_kreho

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer ujutro su u Sarajevu uhitili tri osobe zbog organiziranog kriminala u vezi sa navođenjem na prostituciju i pranjem novca u sklopu operativne akcije kodnog naziva Lipstick.

Akcija je izvedena po nalogu i pod nadzorom sarajevskog Kantonalnog tužiteljsva, a tokom nje su uhapšeni , kako se neslužbeno moglo čuti Samir Kurtović (1984), te O. N. (1978) i M. Š. (1989).

Uhapšeni Kurtović je inače, sarajevskoj policiji poznat odranije. U aprilu 2013. bio je ranjen u stomak u Majdanskoj ulici u Novom Gradu kada je sjedio za volanom nissana terano

Kako su jučer naveli u SIPA-i, osumnjičeni se terete da su učestvovali u organiziranju ili vođenju aktivnosti u vezi sa pružanjem seksualnih usluga na području Sarajevskog kantona, ali i šire, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovorima za pružanje seksualnih usluga, a zatim su na dogovoreno mjesto prevozili osobe koje su pružale seksualne usluge i dolazili po njih.

Prvoosumnjičeni je za navedene usluge naplaćivao 50% od dogovorenog iznosa, čime je stekao znatnu protivpravnu imovinsku korist.

Kako se neslužbeno moglo čuti, u ovom slučaju su za seksualne usluge bili zainteresirani i strani državljani, te su im osumnjičeni, navodno, naplaćivali iznose 100 eura po satu, a prethodno su djevojke dovozili na unaprijed dogovoreno mjesto, piše Dnevni list.

Navodno je u pružanje seksualnih usluga bilo uključeno više žena, od kojih su neke i dobrovoljno pristupale. Ipak, službene potvrde ovih informacija jučer nije bilo moguće dobiti ni u SIPA-i niti u Tužiteljstvu.

Postojale su i osobe preko kojih bi se zainteresirani raspitivali za djevojke i koji bi ih potom upućivali na jučer uhapšenu trojku.

Uhapšeni Kurtović je inače, sarajevskoj policiji poznat odranije. U aprilu 2013. bio je ranjen u stomak u Majdanskoj ulici u Novom Gradu kada je sjedio za volanom nissana terano.

Napadač, kojeg je policija identificirala kao Mustafu Krvavca, se tada sa pomagačima udaljio u škodi fabija. U ljeto 2012. je skupa sa bratom bio priveden zbog prijetnji komšiji Rami Smajloviću u ilidžanskom naselju Grabovine.

Komšija je kasnije potražio njih dvojicu, ali je našao njihovog oca kojeg je ranio hicem iz pištolja.

[yuzo_related]

Ovo je već druga akcija u Sarajevu koju SIPA izvodi usmjerenu na razbijanje prostitucije u proteklih 20-ak dana.

SIPA-a je najprije u akciji kodnog naziva Tango, po nalogu Kantonalnog tužiteljstva uhapsila Senadina Didika (1996), Kemala Elkaza (1974), Anidu Kunić (1985), Emira Ljucu (1982) i Sabinu Zumberi (1988) zbog sumnje da su, skupa sa vlasnikom poznatog sarajevskog restorana Park prinčeva i direktor hotela Holiday Alenom Čengićem (1974), sudjelovali u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovaranju pružanja seksualnih usluga.

Na dogovoreno mjesto, istakli su tada iz SIPA-e, su prevozili osobe koje su pružale seksualne usluge, a zatim dolazili po njih. Za navedene usluge naplaćivali su 25% od dogovorenog iznosa.