Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moralna dilema samovozećih automobila biće zastrašujuća

samovozeci kamion
FOTO: Mercedes

Jedan od najubjedljivijih argumenata koji ide u prilog uvođenju autonomnih vozila jeste povećanje bezbjednosti u vožnji i smanjenje broja stradalih na putevima. Ipak, postavlja se pitanje kako će kompjuter u automobilu reagovati u situacijama kada je nesreća neizbježna i kada bude morao da bira koga će od dva ugrožena učesnika u saobraćaju spasiti, a koga “žrtvovati”.

U auto-industriji gotovo da ne postoji dilema oko toga da su “automobili bez vozača” budućnost. Skoro svi veliki svjetski proizvođači rade na razvoju tehnologije za autonomnu vožnju, a na istom zadatku su i IT giganti poput kompanije Google.

I dok inženjeri i naučnici hladno i proračunato izvršavaju svoje tehničke zadatke, najviše nedoumica izaziva moralna dilema pred kojom će se jednog dana u budućnosti naći računari koji upravljaju samovozećim automobilima, ali i pravno pitanje ko će biti odgovoran ako neko bude povrijeđen ili pogine u saobraćajnoj nesreći.

Na takva i slična pitanja još uvijek ne postoje konkretni odgovori, iako se u javnosti i medijima o ovim problemima sve češće diskutuje. Pojedini mediji idu tako daleko u razmatranju ove teme, da navode drastične primjere poput onog kada auto bez vozača mora da odluči da li da izbjegne grupu djece koja su se našla na putu tako što će naglo skrenuti i udariti u neku čvrstu prepreku usmrtivši ili teško povrijedivši putnike koji se nalaze u vozilu.

Da bi kompjuter u automobilu bez vozača mogao da donese takvu odluku u djeliću sekunde, morao bi da ima sve relevantne informacije ali i veoma razvijen softver koji će se izboriti sa svim mogućim scenarijima konkretne saobraćajne nesreće – prije nego što se ona uopšte i dogodi.

Pa čak i tada, možda će morati da odlučuje o tome da praktično ubije ljudsko biće.

Kao što je već rečeno, ovakva pitanja i dalje su bez pravog odgovora, ali nisu prepreka da se nastavi sa razvojem tehnologija samovozećih automobila. Motivacija za uvođenje u saobraćaj autonomnih vozila je veoma jaka i statistički opravdana.

Naime, samo u SAD u saobraćajnim nezgodama na putevima godišnje pogine oko 30.000 ljudi, dok u svijetu taj broj prelazi 1.000.000. U ogromnoj većini slučajeva, ove nesreće su izazvane ljudskim faktorom.

Kada se čovjek izbaci iz te jednačine, očekuje se da će se broj poginulih u drumskom saobraćaju dramatično smanjiti. A ko bi se uopšte usudio da se suprotstavi takovom boljitku za čovječanstvo?