Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Musk otkrio detalje o projektu prevoza pod zemljom

61356007-hvatac-tesla

Tokom svog TED Talka Elon Musk otkrio je nove detalje o svom futurističkom projektu u SpaceX-u – mreži tunela.

Firma Boring, najnoviji Muskov pothvat, na čelu s inžinjerom firme SpaceX Steveom Davisom, radi na izgradnji mreže podzemnih tunela u Los Angelesu koji će prevoziti automobile električnim klizanjem.

“Klizač će tjerati automobile kroz tunel maksimalnom brzinom od 130 km/h – dovoljno brzo da bi od Westwooda do Los Angelesa stigli u pet minuta”, rekao je Elon Musk.

Musk je pokazao prvu vizualizaciju projekta. Automobil bi privukao metalni kontejner koji bi ga zatim prevozio pod zemljom. Električni klizači tada bi lansirali automobil kroz tunel.

Musk je rekao da će podzemna mreža uključivati ​​čak 30 slojeva tunela, koji bi mogli ‘ugostiti’ automobile i hiperpetlju. Boring trenutačno gradi demo tunel na parkiralištu SpaceX-a, ali trebat će dozvole iz grada Los Angelesa da se prošire izvan linije nekretnina. Muskova web stranica za tvrtku BoringCompany.com zaživjela je u petak.

Musk žonglira s nekoliko projekata na vrhu forme Boring, uključujući Teslin nadolazeći model 3 i lanac solarnog krovnog proizvoda. Također je pokrenuo i firmu koja je se bavi umjetnom inteligencijom firmu Neuralink, dok je u isto vrijeme direktor tvrtke SpaceX i Tesle. Ali, Musk je rekao da Boring Company uzima samo “2 ili 3 posto” njegovog vremena. Vježbenici i zaposlenici Tesle rade skraćeno radno vrijeme na projektu.

“Tuneli su iznimno skup proces. Boring želi smanjiti troškove izgradnjom stroja koji istovremeno može kopati i staviti pojačanja u zid”, rekao je Musk.

“Strojevi tradicionalno kopaju pola vremena, a zatim se vraćaju po pojačanja zidova, duži i skuplji proces.”

Musk je rekao da će firma Boring također smanjiti troškove poboljšanjem efikasnosti, iskorištavanja energije i toplinskih emisija svog stroja za kopanje za “faktorom od četiri ili pet”.

“Imamo kućnog ljubimca puža koji se zove Gary … Dakle, Gary je trenutno sposoban kretati se 14 puta brže od strojnog bušenja”, rekao je Musk. “Želimo pobijediti Garyja, nije strpljivo stvorenje, a to naposljetku će biti naša pobjeda.”

https://www.youtube.com/watch?v=u5V_VzRrSBI