Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Baščaršiji predstavljen trkaći električni automobil turskih studenata

Pehlivan ElekTrak2

Veliki broj građana okupio se danas u srcu Baščaršije gdje je predstavljen trkački automobil na električni pogon “Pehlivan ElekTrak”, djelo studenata iz Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pehlivan tim” kojeg čini dvadesetak mladih ljudi okupljen je 2013. godine na Univerzitetu Trakya, a s ciljem osmišljavanja modernog automobila na električni pogon. Automobil crvene boje, težak 240 kilograma, a dug četiri metra napravljen je od karbonskih vlakana, a zbog svog dizajna i trkačkih sposobnosti već je osvojio vrijedne pehare.

Put je “Pehlivan tim” do BiH doveo preko Turske, kroz Bugarsku, Grčku, Makedoniju, a nakon glavnog grada BiH tim nastavlja predstavlje svog automobila u Crnoj Gori i Albaniji.

Yunus Emre Kukut, vođa “Pehlivan tima”, objasnio je na koji način se javila ideja o dizajniranju i pravljenju ovog automobila.

“Naš projekat je zapravo bio napraviti automobil na struju. Prvi korak je bio da bude u konceptu automobila, jer u našoj državi su se već počeli praviti automobili na struju i naš narod je zainteresovan za to. Cilj nam je bio napraviti takav automobil koji će biti zanimljiv. Devet mjeseci smo radili na osmišljavanju automobila koji se može koristiti”, rekao je Kukut.

Prema njegovim riječima, automobil se kreće pomoću četiri točka i ima kapacitet za dvije osobe. Kada je riječ o njegovom pogonu, Kukut ističe kako automobil ide na baterije od 3kWh te da u tom slučaju, pri punim baterijama, automobil može preći 120 kilometra na sat i dostići maksimalnu brzinu od 110 km/h.

“To je automobil koji se većinom koristi na pisti, recimo kao što je Formula 1. Da bi se koristio u svakodnevnom životu, trebamo napraviti još neke finese, izmijeniti kako bi se mogao koristiti. Imamo problem koji je zapravo problem svih automobila na struju a to je baterija, sve zavisi od nje. Sada radimo na tome da vidimo kako to možemo unaprijediti”, rekao je Kukut naglašavajući kako automobil zbog atraktivnog sportskog izgleda na promocijama plijeni pažnju.

Osim velikog broja građana koji su znatiželjno promatrali trkački automobil, njega je obišao i isprobao i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay u pratnji supruge Tomurcuk.