Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Priznanje za bh. kinematografiju

Evropska filmska akademija proglasila Baščaršiju novim “Blagom evropske filmske kulture”

bascarsija
Foto: Evropska filmska akademija

Iz Udruženja filmskih radnika ističu da je razlog zbog kojeg je predložena Baščaršija za ovo prestižno priznanje Evropske filmske akademije je značaj ovog mjesta na kojem je snimano više od 20 filmova, bosanskohercegovačke i stranih produkcija

Tokom 2024. godine sarajevska Baščaršija bit će proglašena novim “Blagom evropske filmske kulture” čime se Bosna i Hercegovina najzad ucrtava u mapu najvažnijih filmskih lokacija u Evropi na prijedlog Udruženja filmskih radnika BiH.

Kako je saopćeno iz Udruženja filmskih radnika BiH, ovo je značajno priznanje za bosanskohercegovačku kinematografiju, za Sarajevo, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer ovo rijetko priznanje ima samo nekoliko zemalja regiona. Ovim priznanjem Evropska filmska akademija slavi značajna mjesta za evropsku kinematografiju, mjesta od historijskog značaja koja treba održavati i štititi, ne samo sada, već i za generacije koje dolaze.

-Drago nam je što ćemo još osam nezaboravnih mjesta proglasiti blagom evropske filmske kulture koja ljudi mogu posjetiti. Posebno je lijepo što možemo dodati nekoliko zemalja koje su ranije nedostajale na mapi blaga: Bosnu i Hercegovinu, Holandiju, Norvešku i Švicarsku – kaže Pascal Edelmann, šef Odsjeka za evropsku filmsku baštinu pri Evropskoj filmskoj akademiji.

Iz Udruženja filmskih radnika ističu da je razlog zbog kojeg je predložena Baščaršija za ovo prestižno priznanje Evropske filmske akademije je značaj ovog mjesta na kojem je snimano više od 20 filmova, bosanskohercegovačke i stranih produkcija.

-Neki od prvih, ali i neki od najznačajnijih domaćih filmova sadrže scene snimane na Baščaršiji, te nas raduje da je značaj sarajevske Baščaršije za evropsku kinematografiju prepoznala i Evropska filmska akademija – kažu u Udruženju.

Među osam novih blaga, koja će se pridružiti 41 evropskoj lokaciji koja već imaju ovo posebno priznanje, nalaze se veća područja kao što su sarajevska Baščaršija, Scheibler Lofts u Księży Młyn u Łódźu (Poljska) i slikovita luka Corricella na italijanskom ostrvu Procida. Akademija će, također, Evropskim filmskim blagom proglasiti posebne građevine kao što su prelijepa kino dvorana Palatsi u Tampereu (Finska), most Koningshaven u Roterdamu i švicarski parni brod “Schiller”, jedan od brodova koji prelaze jezero Lucerne. Konačno, tu su i dva historijska filmska studija koja se pridružuju listi: Gamla Filmstaden u Švedskoj i Filmparken u Jaru u Norveškoj.

“Blago evropske filmske kulture” dio je proširenih aktivnosti Evropske filmske akademije na području filmske baštine, koje su započele 2022. godine. Novi Odjel za evropsku filmsku baštinu od tada je pokrenuo mrežu nacionalnih filmskih akademija, kinoteka i filmskih arhiva posvećenih podršci i promociji klasika našeg kontinenta.

U aktivnosti ovog Odjela spada i dio “In Memoriam” na dodjeli Evropskih filmskih nagrada, koji je prvi put održan na ceremoniji dodjele nagrada 2022. i obilježava sećanje i odavanje počasti na preminule kolege iz evropske kinematografije, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.