Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Rektoratu UNSA

Komemoracija akademiku: Jahić je bio temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

dzevad jahic komemoracija
Foto: Fena

Dženaza akademiku Dževadu Jahiću bit će klanjana u srijedu u Begovoj džamiji u 13.00 sati, a ukop će se obaviti u 17.00 sati u Prači

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti istaknutog bosanskohercegovačkog lingviste, filologa, pjesnika i akademika Dževada Jahića na kojoj je istaknuto da se posebno isticao svojim radovima i govorima o bosanskom jeziku, o čemu svjedoči rječnik bosanskog jezika, na kojem je radio sve do svoje smrti.

Jahić je, prema riječima akademkinje Hasnije Muratagić-Tuna, bio jedan od najvećih stručnjaka za bosanski jezik, filolog i čovjek koji je argumentima tumačio jezik.

-Podastrijeo je bogatstvo bosanskog jezika, pripremio za generacije koje stasavaju da upoznaju kolika je to ljepota. Ostavio je obimno djelo, zalagao se za afirmaciju bosanskog jezika i Bošnjaka i BiH mora biti ponosna što je imala takvog čovjeka u svojim redovima – izjavila je Muratagić-Tuna.

Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar je rekao da je akademik Jahić svojim višedecenijskim radom na rječniku bosanskoga jezika načinio historijski poduhvat, zaduživši buduće generacije.

-Praznina koja će se teško nadoknaditi iz prostog razloga što taj najveći, najznačajniji, najsveobuhvatniji i najkompleksniji projekat izrade višetomnog rječnika bosanskog jezika ostaje nezavršen. Imao sam čast da budem dio tima koji je zadnjih desetak godina intenzivno pomagao profesoru u tom autorskom radu – dodao je Zlatar.

Pofesorica Lejla Nakaš sa Filozofskog fakulteta je rekla da je Jahić iza sebe ostavio veliko djelo, te da je rječnik djelo po kojem je postao poznat i izvan naučnih krugova.

-Sigurno je to djelo koje je osiguralo njegovo trajno prisustvo među budućim generacijama filologa – navela je Nakaš.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić je rekao da je akademik Jahić bio temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike i da je njegov naučni opus izuzetno složen i obiman.

-Riječ je o kolosalnoj ličnosti koju karakterizira odstajanje od često formalističkih i vrlo sterilnih lingvističkih istraživanja i usmjeravanje na jezičku bit. On je bio tragalac za bitima bosanskog jezika i to je perspektiva iz koje je motrio sebe i svijet oko sebe i razumijevao ono što je bosanska, ne samo jezička već uopće kulturna, društvena, pa i povijesna zbilja – izjavio je Kodrić.

Dževad Jahić rođen je 1948. godine u Mostaru i iza sebe je ostavio nemjerljiv doprinos u naučnoakademskom prostoru BiH. Dženaza akademiku Dževadu Jahiću bit će klanjana u srijedu u Begovoj džamiji u 13.00 sati, a ukop će se obaviti u 17.00 sati u Prači.