Na svijetu je pet miliona električnih automobila, a punjača ni blizu toliko – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Problem

Na svijetu je pet miliona električnih automobila, a punjača ni blizu toliko

18/02/2019

Preko 66% postojećih punjača spada u kategoriju “sporih” i na njima je za svakih 15-ak km dodatne autonomije vozila potrebno provesti pola sata u punjenju baterija

Dok se u razvijenom svijetu benzinske pumpe nalaze “na svakom koraku”, punjači za električne automobile (EV) daleko su manje rasprostranjeni.

Nedostatak punjača naročito pogađa neka predgrađa velikih gradova i ruralne sredine, pa pojedini vlasnici automobila na struju moraju da prelaze desetine i desetine km do najbliže stanice za dopunu baterija.

Istraživanje koje je na ovu temu proveo Bloomberg pokazalo je da se u svijetu vozi oko 5 miliona električnih automobila, dok se globalna mreža punjača trenutno sastoji od 632.000 mesta za punjenje.

Dalja analiza otkriva da su ovi punjači koncentrisani uglavnom u državama i regijama gde su automobili na struju veoma popularni, pa se vlasnici EV koji putuju daleko od svog prebivališta mogu suočiti sa ozbiljnim problemom prilikom pokušaja da pronađu punjač tokom svog putovanja.

Čak i ako pronađu mesto za punjenje u blizini svoje maršrute, može se desiti da se suoče sa novim problemom.

Preko 66% postojećih punjača spada u kategoriju “sporih” i na njima je za svakih 15-ak km dodatne autonomije vozila potrebno provesti pola sata u punjenju baterija.

Kada je riječ o mreži punjača, jedna od prepreka za dalje širenje je njihova neisplativost investitorima u sadašnjem trenutku kada električna vozila čine izuzetno mali procent ukupnog broja automobila na putevima. Zbog toga mnogi postojeći punjači nisu profitabilni.

Bloomberg navodi da je u slučaju brzog punjača potrebno da se on koristi barem osam puta dnevno, kako bi bio isplativ vlasnicima.

Međutim, mnogi takvi punjači sada se koriste manje od pet puta na dan.

Ipak, neke kompanije, poput Tesle, planiraju širenje mreže punjača kako bi spremno dočekali najavljenu ekspanziju električnih automobila.

Tesla, recimo, ima u planu da već ove godine značajno proširi mreže svojih “superpunjača” u Evropi i Sjedinjenim Državama.

To je samo kap u moru, s obzirom da Međunarodna agencija za energiju procjenjuje da će do 2030. širom svijeta biti potrebno između 14 i 30 miliona javnih punjača za električna vozila, ukoliko do tada tržišno učešće novih automobila na struju dostigne prognoziranih 30%.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.