Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najljepši oldtajmeri svih vremena (FOTO)

Goodwood-Festival-of-Speed-Cars-of-Interest-3

U Evropi je tokom prošle godine na starim vozilima obrnuto oko 16 milijardi eura. U ovim teškim vremenima, to nije zanemariv podatak.

Čak je i berzanski guru Amerikanac Warren Edward Buffett može samo da sanja o ovako profitabilnim ulaganjima – legendarni „krilati“ mercedes 300 SL iz 1954. u roku od samo deset godina praktično je duplirao svoju vrijednost! Još je impresivniji bilans druge ikone ljubitelja sportskih oldtajmera.

Cijena Ferrarija 250 GT u istom periodu se upetostručila! Ovakav profit nemaju ni trgovci zlatom i dijamantima, a ovakve transakcije navele su mnoge građane evropskih metropola da pogledaju svoje, ali i komšijske oronule garaže.

Posao sa starim vozilima je veliki biznis. U Evropi se u oldtajmerskoj branši obrne oko 16 milijardi eura, samo u Nemačkoj oko pet milijardi. U Nemačkoj ima oko 170.000 registriranih klasičnih vozila starijih od 30 godina.

U segmentu najskupljih, najekskluzivnijih modela već godinama je prisutan trend da klasične limene ljepotice postaju sve zanimljivije profesionalnim investitorima. Banke, investicioni fondovi i imućni pojedinci u oldtajmerima vide dobru šansu da srednjoročno ostvare solidan profit.

Takvi automobili, čija se vrijednost mjeri u milionima eura, nestaju sa ulice, dobro se „umotaju“ u klimatiziranim garažama – i čeka se da im vrijednost poraste kako bi se onda prodali.

Na ovogodišnjem sajmu Tehno-klasika u Esenu mogli su se vidjeti najljepši oldtajmeri svih vremena. Ovo je 10 najljepših!