Najskuplja guma na svijetu košta 600.000 dolara

guma Z Tyre

U Ginisovoj knjizi zabilježen je još jedan bizarni svjetski rekord – za najskuplju automobilsku gumu proglašen je pneumatik kompanije Z Tyre koji vrijedi nevjerovatnih 600.000 dolara.

Kada se svojevremeno pojavio na tržištu, Bugatti Veyron je osim performansama privukao pažnju javnosti i skupocjenim gumama. Naime, set pneumatika za ovaj hiperautomobil koštao je oko 30-ak hiljada dolara.

Jedna jedina guma koju je napravila firma Z Tyre iz Dubaija, nadmašuje cijenu kompleta Veyronovih pneumatika čak 20 puta! Poređenja radi, većina Ferrarijevih modela jeftinija je od ove gume, a set od 4 pneumatika košta više od naskupljeg među njima – LaFerrarija.

guma Z Tyre

Ako ste se zapitali zašto je ova guma toliko skupa, kao da je napravljena od zlata, djelimično ste u pravu. Naime, u izradi je zaista korišteno 24 karatno zlato, ali tvorcima to nije bilo dovoljno, pa su u pneumatik ugradili i dijamante. Ovakva kombinacija donijela im je titulu zvanično najskuplje gume na svijetu.

Iako Z Tyre zlatni pneumatik vjerovatno nema bolje karakteristike od neuporedivo jeftinijih guma kao što su na primjer Pirelli P Zero ili Bridgestone Potenza, Ginisov rekord će kompaniji iz Dubaija poslužiti kao još jedna reklama i prilika da se šira javnost upozna sa ovim brendom.