Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Neće hvatati prebrze, nego i preglasne: Nove kamere mjere čak i buku

auspuh

Svi čiji automobili generiraju buku veću od dozvoljene dobit će kaznu

Svima koji vole brzu vožnju, a ne zaziru od tuninga ne piše se dobro. Osim što će kamere pokrivati sve veći broj cesta, neke će “snimati” i zvučnu kulisu te bučnima slati kazne.

Upravo to događa se u Velikoj Britaniji koja je odavna pokrivena kamerama. Ali sada se uvode nove, a one će tražiti i bučne prijestupnike. Na udaru su svi koji su u procesu tuninga modificirali ispušni sistem, bilo skidanjem srednjeg lonca ili ugradnjom protočnijih.

I dok “naše” nove kamere prvenstveno love prebrze, a uskoro će i one koji ne koriste pojas ili koriste mobilni telefon, u Britaniji će tokom sedam mjeseci hvatati i prebučne. Svi čiji automobili generiraju buku veću od dozvoljene dobit će kaznu. Ministarstvo prometa u svojem proglasu pritom ističe da su studije pokazale kako dugotrajno i često izlaganje buci utječe na incidenciju infarkta, pojavu visokog pritiska, pa čak i dijabetesa tipa 2.

Osim što će kamere pokrivati sve veći broj cesta, neke će “snimati” i zvučnu kulisu te bučnima slati kazne.

Na udaru su svi koji su u procesu tuninga modificirali ispušni sistem, bilo skidanjem srednjeg lonca ili ugradnjom protočnijih.