Brzi i žestoki

Nova tehnologija

“Nestao za 30 sekundi”: Ovako se danas kradu automobili

02/03/2019

Keyless sistem je jedna od takvih tehnologija koju će mnogi doživjeti "bespotrebnom" i "suvišnom", ali i pokazati kako elegantno je sada moguće otuđiti vozilo

Moderne tehnologije su dobrodošle svima, pa i lopovima koji sada još lakše otuđuju automobile.

Pomodna rješenja dovode napredne tehnologije u automobile, a nerijetko stvari dodatno zakompliciraju. I pritom otkrivaju nova ranjiva područja, posebno kada je otuđivanje u pitanju. Keyless sistem je jedna od takvih tehnologija koju će mnogi doživjeti “bespotrebnom” i “suvišnom”, ali i pokazati kako elegantno je sada moguće otuđiti vozilo.

Najnoviji primjer dolazi iz okolice Northamptona u Velikoj Britaniji, gdje je nadzorna kamera snimila krađu BMW-a M140i. Skupocjeni i nadasve moćni premium kompakt zapeo je za oko dobro obučenim lopovima kojima je trebalo manje od 20 sekundi za cijelu operaciju.

Jedan od kradljivaca je prvo skenerom uhvatio signal ključa auta, dok je drugi sa drugim uređajem (odašiljačem) stajao uz BMW i čekao signal. U trenutku kad je signal uhvaćen dobiva ga njegov saradnik i odmah otključava auto i odlazi. Cijela stvar doslovno je trajala 20 sekundi. Stoga, ako imate auto sa ovakvom tehnologijom držite ključeve dalje od ulaznih vrata i zidova uopće.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.