Brzi i žestoki

I-Pace

Nevjerovatan rast prodaje električnog Jaguara

14/11/2018

Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – čija je ukupna kombinovana snaga 400 ks, a obrtni moment 696 Nm. Snaga se prenosi na sva 4 točka.

Jaguar je u oktobru kupcima isporučio 1.200 primjeraka električnog krosovera I-Pace, što je do sada najbolja mjesečna prodaja ovog modela otkako je u proleće stigao na tržište. Poređenja radi, u avgustu je prodato svega 140 jedinica modela I-Pace.

Jaguar se ove godine pridružio proizvođačima automobila koji u svojoj ponudi imaju električne modele. Električni krosover I-Pace tako je preduhitrio slične modele na struju konkurentskih premijum marki iz Njemačke – Mercedes EQC, Audi E-Tron i električni BMW iX3.

Ipak, borba za kupce nije bila laka pa je tokom ljetnjih mjeseci 2018. mesečna prodaja iznosila svega par stotina vozila, da bi u septembru porasla na preko 700 isporučenih automobila.

Međutim, u oktobru je načinjen veliki skok – Jaguar je po prvi put u jednom mesecu kupcima isporučio preko 1.000 automobila, pa je ukupna prodaja u 2018. porasla na 2.468 primjerka modela I-Pace.

Inače, Jaguar je u oktobru širom svijeta prodao 13.764 automobila (svih modela) uz rast prodaje na godišnjem nivou od 11,6%, što znači da je za povećanje obima prodaje najzaslužniji upravo električni I-Pace.

Jaguar I-Pace koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a prema fabričkim podacima maksimalna autonomija u vožnji kreće se od 386 do 480 km. Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km.

U Jaguaru kažu da je za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmjerne struje od 50 kW. U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta.

Vlasnici koji svoj I-Pace budu dopunjavali na zidnom, kućnom punjaču (7 kW) koji koristi naizmjeničnu struju, moraće da sačekaju 10-ak sati da bi se pogonske baterije napunile do 80% kapaciteta.

Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – čija je ukupna kombinovana snaga 400 ks, a obrtni moment 696 Nm. Snaga se prenosi na sva 4 točka.

Koficijent otpora vazduha je 0,29, a proizvođač navodi da I-Pace od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 s.

Dok se na tržištu ne pojave električni modeli velike njemačke trojke (Mercedes, Audi, BMW), praktično jedini pravi rival Jaguara I-Pace odstaje Tesla Model X.

Komentari

Autor: B92

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.