Nije opravdao očekivanja: Alfa povlači 4C Coupe

2016 Alfa Romeo 4C

Loši prodajni rezultati ubrzali su odlazak Alfinog sportskog dvosjeda iz Sjedinjenih Država, a za sad nije poznato da li će to značiti kraj za 4C Coupe i na drugim svjetskim tržištima.

Alfa Romeo 4C Coupe označio je 2013. dugo najavljivani povratak italijanskog brenda na američko tržište, uz velika očekivanja čelnika kompanije.

Nakon pet godina, u SAD je prodato svega 1.700 primjeraka ovog modela – u 2017. isporučeno je 406, a u periodu januar-maj 2018. svega 95 jedinica – što je na kraju zapečatilo sudbinu ovog automobila u Sjedinjenim Državama.

Ostaje da se vidi da li će Alfa zadržati 4C Coupe u ponudi u Evropi, gdje su prodajni rezultati bolji – u 2017. plasiran je 871 automobil.

Ipak, italijanski proizvođač odlučio je da na američkom tržištu i dalje prodaje verziju ovog automobila sa otvorenim krovom – 4C Spider, ali ne treba očekivati da će i taj model opstati duže od godinu-dvije.

Alfa Romeo 4C lansiran je 2013. sa ciljem da otkine dio kolača od Porschea i njegovih modela Boxster i Cayman.

Sportski dvosjed ima centralno postavljeni 1.75 litarski četvorocilindrični turbo benzinski motor koji proizvodi 240 ks i 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na zadnje točkove pomoću šestobrzinskog TCT mjenjača koji osim automatskog imati i sekvencijalni režim rada.

Kada je 4C Coupe predstavljen, planirano je da se godišnje proizvode 3.500 automobila, od čega je samo 1.000 bilo namenjeno evropskom tržištu.

I dok je Alfa Romeo 4C pred gašenjem, italijanski proizvođač u okviru petogodišnjeg plana namjerava da obnovi sportski model 8C u vidu kupea sa centralno postavljenim benzincem, kome će pomagati elektromotor na prednjoj osovini.

Automobil će raspolagati sa ukupnom kombinovanom snagom od preko 700 “konja”, a zahvaljujući lakoj konstrukciji od ugljeničnih vlakana, 0-100 km/h ubrzavaće za manje od 3 sekunde.

Kako je najavljeno, ovaj model pojaviće se na tržištu do 2022. godine.