Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva dizajnerska detalja

Alfa Romeo ukida detalj po kojem je svi prepoznaju

alfa romeo
FOTO: alfa romeo

“Ovo će nam ionako omogućiti simetriju, pa sam sretan – ja sam jedan od onih koji vole pločicu u sredini”

Dva dizajnerska detalja koja svima padaju na pamet kad pomisle na Alfu Romeo su: gornje skrivene ručke stražnjih vrata i pomaknuta prednja tablica.

Skrivene ručke su nestale 2020. godine odlaskom Giuliette u penziju, ali su se vratile s modelom Junior. A pomaknuta prednja tablica uskoro će se ukinuti i vrlo vjerovatno se nikada neće vratiti.

EU propisi kažu da se ovako smanjuje rizik od ozljeda

Od sada će svi modeli Alfe imati registarske oznake na sredini. Ako vam je simetrija bitna, za vas su ovo dobre vijesti. 

Razlog su novi propisi o sigurnosti pješaka. 

Šef dizajna Alfa Romea Alejandro Mesonero-Romanos rekao je za Autocar da ova promjena dolazi odlukom Općih sigurnosnih propisa Evropske unije (GSR). Navodno, postavljanje pločice u sredinu smanjuje rizik od ozljeda. Bit će zanimljivo znati hoće li ova odluka također uticati na dizajn automobila prodanih izvan 27 zemalja EU.

Šef dizajna: Sretan sam. Jedan sam od onih koji vole tablicu u sredini

Alfa se već prilagodila novom propisu postavljanjem tablice u sredinu na modelu Junior.

Iako EU praktički prisiljava Alfa Romeo da se odrekne pomaknutih registarskih pločica, Mesonero-Romanos je zadovoljan time:

alfa romeo plocice
FOTO: alfa romeo

“Ovo će nam ionako omogućiti simetriju, pa sam sretan – ja sam jedan od onih koji vole pločicu u sredini.”

Iako je asimetrični izgled prisutan od 1950-ih, bilo je mnogo modela s pločicom u sredini. Kul automobili poput SZ-a i GTV-a imali su prednju registarsku pločicu u sredini, kao i Montreal, Alfetta i Alfasud.