Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno!

Španija, Irska i Norveška službeno priznale palestinsku državu

palestina zastava
Foto: Screenshot/ YouTube

Španija, Irska i Norveška službeno su priznale palestinsku državu u utorak, uprkos ljutitoj reakciji Izraela, koji se našao u sve većoj izolaciji nakon više od sedam mjeseci sukoba u Gazi.

Madrid, Dablin i Oslo saopćili su da nastoje ubrzati napore da se osigura prekid vatre u izraelskom ratu s Hamasom u Gazi. Tri zemlje kažu da se nadaju da će njihova odluka potaknuti druge zemlje Evropske unije da slijede njihov primjer.

– To je jedini način da se napreduje prema onome što svi prepoznaju kao jedino moguće rješenje za postizanje mirne budućnosti, jedne palestinske države koja živi rame uz rame s izraelskom državom u miru i sigurnosti – rekao je španski premijer Pedro Sanchez u televizijskom obraćanju.

Španija je priznala ujedinjenu palestinsku državu, uključujući pojas Gaze i Zapadnu obalu, pod palestinskim nacionalnim vlastima sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, rekao je on.

Taj potez znači da 146 od 193 države članice Ujedinjenih naroda sada priznaju palestinsku državu, izjavio je u utorak španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares.

Palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali pod izraelskom vojnom okupacijom, pozdravile su tu odluku.

Sanchez je rekao da Madrid neće priznati nikakve promjene granica prije 1967. osim ako se s tim ne slože obje strane.

Irsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je prošle sedmice da će unaprijediti svoje predstavništvo u Ramallahu na Zapadnoj obali u ambasadu i imenovati ambasadora i unaprijediti status palestinske misije u Irskoj u ambasadu.