Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nissan provodi testiranje autonomnih vozila na cestama Evrope

Nissan_s_autonomous_drive_demonstration_event_London

Nissan je u istočnom Londonu predstavio svoje testne prototipe autonomnih vozila sljedeće generacije, kao dio svoje predanosti stvaranju budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posljedicama.

To je prvi put da je Nissan predstavio svoju najnoviju tehnologiju autonomne vožnje na javnim saobraćajnicama u Evropi. Nissan je već proveo testiranje na javnim putevima u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama kako bi iskušao jednostavnu tehnologiju za autonomnu vožnju u stvarnim situacijama.

Tehnologiju, među ostalim, čine radar koji upotrebljava milimetarske valove, laserski skeneri, kamere, kompjuterski mikroprocesori velikih brzina te posebni HMI interfejs (engl. Human Machine Interface). Sve to vozilu omogućava autonomnu vožnju autoputevima i gradskim cestama, uključujući kružne tokove, nakon unošenja odredišta u navigacioni sistem.

Viši potpredsjednik odjela Nissana za istraživanje i napredni inženjering Takao Asami je izjavio da ovo ispitivanje u zahtjevnim uslovima londonskih prometnica pokazuje njihovu predanost planu dovođenja Nissanove inteligentne mobilnosti kupcima.