Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Ariya"

Nissanov novi električni SUV s jednim punjenjem pređe 500 kilometara

nissan-ariya-7 (1)

Posebno impresivne varijante su s pogonom na sve točkove i dva motora

Nissan je predstavio električni SUV kojeg je malo ko očekivao. Ariya, kako su ga nazvali, nije bazirana na dosadašnjim Nissanima, pa tako ne i na Leafu već donosi uglavnom potpuno novu tehnologiju.

Riječ je o velikom crossoveru coupea i SUV-a dugačkom 459 centimetara s masom između 1,8 i 2,3 tone što ga već samo po sebi čini jednim od najimpresivnijih aktuelnih električnih modela. Dizajn je vrlo futuristički i Ariya nimalo ne nalikuje konvencionalnim Nissanovim SUV-ovima Qashqaiju ili X-Trailu.

U Evropi će se auto iduće godine nuditi u čak pet različitih verzija koje se razlikuju po motoru, bateriji i pogonu. Osnovu predstavlja model s prednjim pogonom i 218 KS te baterijom od 63 kWh. Taj model do 100 km/h stiže za 7,5 sekundi, ima maksimalnu brzinu ograničenu na 160 km/h i doseg oko 360 kilometara. Verzija s 242 i baterijom od 87 kWh ima najbolji doseg, 500 kilometara.

Posebno impresivne varijante su s pogonom na sve točkove i dva motora. Model s 279 KS, baterijom 63 kWh i dosegom 340 km, srednja varijanta ima 306 KS, bateriju od 87 kWh i doseg oko 460 km, a vrhunac ponude je Ariya AWD e-4orce 87 kWh Performance s čak 349 KS i baterijom od 87 kWh. Doseg ove verzije je 400 km, a ubrzanja nisu daleko od supersportskih.

DO 100 km/h auto ubrza za samo 5,1 sekundu. Sve tri verzije s pogonom na četiri točka imaju maksimalnu brzinu ograničenu na 200 km/h. Baterije je moguće puniti snagom do 130 kWh.

Nissan je bateriju smjestio u podnicu u srednji dio automobila i tako postigao idealnu raspodjelu mase 50 naprema 50. Unutrašnjost je izuzetno prostrana. Ariya za razliku od većine drugih auta nema središnji greben između prednjih sjedala što dodatno doprinosi osjećaju prostranosti. U prtljažnik stane 415 litara (4WD) ili 468 litara (s prednjim pogonom). Unutrašnjost je moderno i minimalistički uređena te Ariya ovdje također ne nalikuje ni na jednog drugog Nissana.

Datum početka prodaje i cijene za Evropu još se ne znaju, no pretpostavlja se da bi Ariya na naše tržište mogla stići kroz otprilike godinu dana.