Brzi i žestoki

kraj prodaje?

Njemačka mijenja zakon: Cijene polovnih automobila će skočiti

27/03/2021

Ako nacrt zakona postane zakon, udruženje trgovaca očekuje rast cijena polovnih automobila od 10 do 20 posto kao i kraj prodaje starijih polovnih vozila

U Njemačkoj su najavljene izmjene Garancijskog zakona koji bi trebalo da se uskladi s EU Direktivom o prodaji robe (RL (EU) 2019/771).

Njemačko udruženje nezavisnih trgovaca motornih vozila (BVfK) se obratilo državnom vrhu i u tom obraćanju kritikovali planirane izmjene jer nepovoljno utiču po trgovinu i da bi taj prijedlog zakona morao biti odbijen, javlja B92.

Pretpostavka je da je svaka neusklađenost koja postane očigledna u roku od godinu dana od trenutka isporuke robe postojala i u trenutku isporuke robe, osim ako se dokaže suprotno ili ako ta pretpostavka nije spojiva s prirodom robe ili prirodom neusklađenosti. Ovo se primjenjuje i na robu s digitalnim elementima.

Dosadašnji rok je bio šest mjeseci, a upravo produžetak i implikacije, odnosno troškovi takve odluke stvaraju problem trgovcima.

S jedne strane, ta odluka pogoduje korisnicima polovnih vozila (besplatna popravka), ali dugoročno bi moglo doći do promjena koje im ne idu na ruku.

Ako nacrt zakona postane zakon, udruženje trgovaca očekuje rast cijena polovnih automobila od 10 do 20 posto kao i kraj prodaje starijih polovnih vozila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.