Mobiteli

LG u velikom problemu

Sve su probali, ali nije uspjelo: Gasi se još jedan gigant!?

27/03/2021

Do prije desetak godina bili su jedna od tri najveće svjetske kompanije kada su pametni telefoni u pitanju

Svjedoci smo brojnih previranja u tehnološkom svijetu. S obzirom na veliku konkurenciju na tržištu pametnih telefona, kompanije ponekad ne mogu da izdrže ovu “trku”, pa su prinuđene da se ugase, ili makar da potpuno ukinu ovaj dio svog poslovanja.

To se dešava čak i sa onim brendovima koji su nam tako dobro poznati – a ovoga puta, “ključ u bravu” mogao bi da stavi LG, koji je prije desetak godina bio jedna od tri najveće svjetske kompanije kada su pametni telefoni u pitanju.

Godinama kasnije i pored brojnih pokušaja da inoviraju, divizija pametnih telefona južnokorejske kompanije pravi gubitke. Prema nekim izvorima, posljednji pokušaj bio je da proda odjeljenje mobilnih uređaja, a propao je početkom godine, pa se sada nagovještava gašenje tog segmenta poslovanja.

Još od 2015. godine, LG je u konstantnim gubicima, a strmoglavi pad počeo je sa eksperimentalnim LG G5 modularnim telefonom.

Iako je isprva koncept gdje je moguće mijenjati ili dodavati dijelove telefona, naišao na veliko interesovanje javnosti, prodaja je podbacila. Do danas, ta divizija nije uspjela da se vrati na put stare slave.

LG je bio u pregovorima sa kompanijama poput Volkswagena i vijetnamske kompanije Vingroup JSC, međutim do dogovora nije došlo.

I pored toga kompanija nije odustala od hrabrih dizjanerskih rješenja, pa je prošle godine svjetlost dana ugledao LG Wing, telefon sa rotirajućim ekranom, gdje je za devedeset stepeni moguće okrenuti ekran, umjesto da okrećete cijeli telefon.

Na taj način, napravljen je novi pokušaj “nečega drugačijeg”, na tržištu koje već godinama nudi jednolične četvrtaste kutije koje se spolja razlikuju eventualno po materijalu izrade ili broju kamera.

Kada su objavljeni rezultati da je u četvrtom tromjesečju 2020. godine, LG imao gubitak od $4.4 milijarde, svima je bilo jasno da je pred njima velika promjena.

Poslije dva mjeseca restrukturiranja u kompaniji, analitičari ipak veruju da će LG vjerovatno potpuno zatvoriti to odjeljenje, a zaposleni će biti premješteni u druge poslovne segmente, kao što je divizija za rješenja za komponente za vozila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.