LG

Još jedan tehnološki gigant odustaje od telefona?

LG je u posljednjih pet godina izgubio 4,5 milijardi dolara samo na tržištu pametnih telefona

Kompanija iz Južne Koreje, LG, godinama je bila dobro poznato ime na tržištu telefona.

Ipak, u posljednjih nekoliko godina, LG pomalo gubi korak u trci sa velikim igračima na tržištu smartphonea. Uprkos tome, pomalo je sve iznenadila vijest kako bi LG-jevi telefoni uskoro mogli otići u historiju.

Kako prenosi časopis The Korea Herald, u kompaniji LG Electronics, zaposleni su dobili obavještenje kako se “spremaju velike promjene u planovima u vezi sa proizvodnjom telefona”.

Još uvijek se ne zna tačno šta to podrazumijeva, mada će se vjerovatno odsjek LG-ja zadužen za pravljenje pametnih telefona ili prodati, ili ugasiti u potpunosti.

LG je u posljednjih pet godina izgubio 4,5 milijardi dolara samo na tržištu pametnih telefona, pa ova odluka možda i nije toliko iznenađenje koliko bi moglo da se čini na prvu ruku.

Ipak, Kvon Bong-Seok, izvršni direktor kompanije, rekao je svim zaposlenima kako neće dobiti otkaze, pa ne moraju da se plaše za svoje radno mjesto kakve god promjene da nastanu.

Ovome u prilog ide i činjenica da je LG u poslhednje vrijeme prešao na neke druge vrste tehnologije, prije svega se fokusirajući na pametne kućne uređaje, što su pokazali i na ovogodišnjem CES-u.

lg