Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramil Šamsutdinov

Ruski vojnik osuđen na 24 i po godine zatvora zbog ubistva osam kolega

Porota u regiji Čita saopćila je da je Šamsutdinov zaslužio relativno blažu kaznu

Ruski sud u četvrtak je osudio regruta na 24 i po godine zatvora zbog ubistva osam osoba u vojnoj bazi u 2019., u zločinu za koji je on izjavio da je bio isprovociran maltretiranjem, javila je novinska agencija TASS.

Ramil Šamsutdinov otvorio je vatru na ostale vojnike u bazi u regiji Zabajkalsk na ruskom dalekom istoku 25. oktobra prošle godine. On je uhapšen neposredno nakon incidenta i priznao da je ubio osam osoba.

Odbrana će odlučiti da li će uložiti žalbu kada razmotri sudsko obrazloženje, javila je novinska agencija RIA.

Slučaj je uznemirujući za vojsku, koja je reorganizirana u posljednjim godinama uz velike troškove i saopćila je da je suzbila problem zamagljivanja iz sovjetskih vremena – maltretiranja regruta od starijih vojnika.

Porota u regiji Čita saopćila je da je Šamsutdinov zaslužio relativno blažu kaznu, javila je RIA.

Njegov tim odbrane tvrdi da je on bio žrtva maltretiranja. Šamsutdinov navodi u otvorenom pismu koje su njegovi advokati postavili na društvenim mrežama kako žali što nije bio u stanju da se obuzda, ali da nije više mogao podnositi zlostavljanja koja su od njegovog života “učinila pakao”.

Na odvojenom suđenju u martu, sud je osudio jednog od Šamsutdinovih kolega na uslovnu kaznu zatvora od dvije i po godine što je premlaćivao ostale vojnike, među kojima i Šamsutdinova, koga je jednom prilikom udarao nogom, javila je RIA, prenosi Reuters.