Brzi i žestoki

Šareni Polo

Ovo je Volkswagenov odgovor na najdepresivniji dar godine

21/01/2021

Koncept razigranog Pola svidio se mnogima

Četvrtinu stoljeća nakon debija originala vraća se najšarenija izvedba popularnog Volkswagena.

Poznat kao Harlekin, šareni Polo je debitirao 1995. godine. Nije trebao ni ići u proizvodnju, ali je VW pod pritiskom popustio i na kraju proizveo 3.100 primjeraka. To na kraju nije bilo dostatno da zadovolji zahtjeve tržišta. Brojni primjerci su i danas na cestama, a na tržištu redovno postižu dobru cijenu.

Koncept razigranog Pola svidio se mnogima, pa i Amerikancima koji su uvezli nešto manje od 300 primjeraka, ali broj većeg Golfa. Za sve su zaslužne četiri boje u koje je bio obojen eksterijer vozila. Volkswagen je sad odlučio ponoviti tu shemu na Polu koji broji zadnje mjesece na tržištu.

Nažalost, napravljen je samo jedan primjerak, a i taj neće na cestu. Završit će u muzeju u Nizozemskoj.

Ideja Pola u četiri boje počiva na modularnoj definiciji automobila. Volkswagen je s trećom generacijom Pola odlučio auto podijeliti na četiri cjeline i tako se prilagoditi zahtjevima kupaca. Plava boja je bila za motor i karoseriju, žuta za opremu, crvena za opcije, a zelena za izbor boja. Kako bi bolje vizualizirao taj koncept izradio je 20 Pola u takvoj kombinaciji boja za promotivne svrhe unutar Volkswagena.

Međutim, ovakav Polo je viđen u javnosti i ubrzo je bilo sve više onih koji su ga htjeli kupiti.

Volkswagen je krenuo proizvesti tisuću primjeraka, a to je napravljeno tako da se proizvelo po 250 primjeraka u svakoj boji, te su im naknadno zamijenjeni dijelovi. Iznutra su automobili dobili plave detalje i Blaupunkt audiosustav. Potražnja nije stala pa se proizvodnja nastavila.

Recimo i kako je Volkswagen kasnije ponudio i Golfa u Harlekin izdanju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.