Njemački startap lansira e-automobil na solarnu energiju – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Njemački startap lansira e-automobil na solarnu energiju

08/08/2018

Minhenska startap kompanija Sono Motors ovog ljeta koristi prednosti jakog bavarskog sunca kako bi sprovela posljednja ispitivanja sistema napajanja za svoj model Sion, električnog vozila koje pogonske baterije puni tokom vožnje putem solarnih ćelija.

Iako Njemačka vjerovatno neće ostvariti cilj od ukupno milion električnih automobila na svojim ulicama do 2020. godine, vlada u Berlinu je u aprilu objavila da je spremna da podrži kompanije koje proizvode baterije za električna vozila, prenosi Reuters.

Kompanija Sono Motors, osnovana 2016. godine, razvija model Sion, koji je u potpunosti električno vozilo sa solarnim ćelijama ugrađenim u karoseriju.

Sion može da se napaja putem solarne energije, kao i preko konvencionalnih strujnih utičnica ili drugih električnih automobila.

Početak njegove proizvodnje planira se u drugoj polovini 2019. godine u Nemačkoj, a kompanija već ima oko 5.000 narudžbi, čiju će prodaju, po ceni od 16.000 eura, početi sljedeće godine.

Sion će imati 330 solarnih ćelija pričvršćenih na krov, poklopac motora i bočne strane vozila, a njegov će sistem napajanja obezbjeđivati oko 250 km vožnje prije ponovnog punjenja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.