Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

republika srpska

Nova pravila za vozače električnih romobila, donja starosna granica 14 godina

elektricni romobil – pixsell

Osoba koja upravlja električnim trotinetom mora imati vozačku dozvolu, a ako je nema onda mora imati potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, kao što je ona za vozača mopeda

Republika Srpska je prva u okružnju uvela električne romobile u sistem u okviru izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja RS, a 1. septembra počeće primjena Pravilnika o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde, izjavio je danas ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić.

Cilj je prvashodno da povećamo bezbjednost svih učesnika u saobraćaju i samim tim i korisnika ovih lakih vozila koji će se kretati na saobraćajnicama u Republici Srpskoj, što je definisano u četiri kategorije – rekao je Ćorić novinarima u Banjaluci tokom preventivne aktivnosti pod nazivom “Vozimo bezbjedno električne romobile”.

On je pojasnio da je prvom i trećom kategorijom definisano kretanje do šest kilometara na sat i tu važe ista pravila kao i za pješake, kreću se kuda i pješaci.

Prema njegovim riječima, druga i četvrta kategorija podrazumijeva kretanje do 25 kilometara na čas i ista pravila kao i za bicikliste.

Ćorić je naglasio da u prvo vrijeme neće biti restriktivnih mjera, jer je tendencija da prvo svi učesnici u saobraćaju koji koriste električne romobile budu uvedeni u sistem.

On je napomenuo da identifikacija košta 20 KM i da je obavezan tehnički pregled gdje se dobija certifikat o ispunjenosti uslova.

Ćorić je istakao da je cilj zakonskog uređenja ove oblasti veća bezbjednost na putevima u Republici Srpskoj i sačuvati prvenstveno živote, te naveo da je to rađeno po uzoru na evropske zemlje koje su to uspješno realizovale.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da lice koje upravlja električnim trotinetom mora imati vozačku dozvolu, a ako je nema onda mora imati potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, kao što je ona za vozača mopeda.

Radović je naveo da je donja starosna granica za upravljanje električnim trotinetima 14 godina.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Zoran Stevanović rekao je da je AMS prepoznao ovu aktivnosti i pomoći će njenu realizaciju u okviru svojih 49 organizacionih jedinica i u toliko lokalnih zajednica u Republici Srpskoj organizovati ovu preventivnu akciju.